Het beroep van professional in de IT gaat vele jaren korter mee dan meer traditionele vakken als kapper of timmerman. Werkgevers met openstaande IT vacatures vragen er dus om dat deze snel invulling krijgen.

Advertentie

 
Informatica kreeg pas de laatste schoolperiodes een vaste plek in het onderwijsprogramma op het voortgezet onderwijs. In dat opzicht loopt de IT dus achter vergeleken met andere sectoren in de beroepspraktijk, maar computers gaan een steeds grotere rol spelen in de maatschappij. Daarom mag het best toegankelijker worden voor jongeren om een studie in die richting te kiezen en voor ouderen om zich om te scholen.
 
 

Wereldwijze millennials

De jonge generatie groeide op in het huidige digitale tijdperk. De verwachtingen voor de toekomst liggen ook op het terrein van IT bij hen. Geboren tussen 1980 en 2000 maakten de millennials in tegenstelling tot de voorgaande generaties al vroeg kennis met computers. Techniek gaat je makkelijker af als je al snel leert om je weg erin te vinden. Bij IT vacatures zouden sollicitanten die langer meedraaien in het werkende leven net zo veel kans moeten maken. Zij brengen de ervaring mee waar een starter nog aan bouwt. Laat een zo´n medewerker zich verder ontwikkelen door middel van cursussen. In combinatie met zijn kennis levert de investering veel op voor het bedrijf.
 
 

Mannen en vrouwen

Dames in de IT zeggen dat ze vooroordelen krijgen vanwege het beroep dat ze uitoefenen. Vooral bij meisjes lijkt techniek toch een ondergeschoven kindje. Een meer gemengde samenstelling van technici mag best gestimuleerd worden in de politiek, de media en boven de IT zelf. Vasthouden aan traditionele denkpatronen over de rolverdeling tussen man en vrouw brengt de sector geen stap verder. Juist in de toekomst zullen alle handige handjes van IT´ers hard nodig zijn om de steeds sneller wordende samenleving draaiende te houden. Ouders waarvan de puberdochter belangstelling heeft in de IT, kunnen met haar kijken op een open dag van een toepassende opleiding. Dan ontdekt ze zelf of ze ooit de sector wil versterken.