Bedrijven die patenten misbruiken om andere firma’s aan te klagen, verdienen grof geld. Acht technologiebedrijven vormen samen een alliantie om deze praktijken aan banden te leggen.

Advertentie

 
Adobe, Amazon, Cisco, Dell, Google, Intel, Oracle en Salesforce hebben de handen in elkaar geslagen om patentmisbruik te voorkomen. De technologiebedrijven hebben de High Tech Inventors Alliance (HTIA) opgericht en hopen samen een einde te maken aan zogenaamde ‘patenttrolls’.
 
“Innovatie betekent dat je nieuwe en betere producten en diensten maakt. Het is fundamenteel voor het succes van de technologie-industrie en zijn vermogen om economische groei te stimuleren en Amerikaanse jobs te creëren,” zegt John Thorne, de woordvoerder van de alliantie. “Onze leden spendeerden het voorbije jaar tezamen 62,9 miljard dollar aan R&D en hebben meer dan 447.000 medewerkers in de Verenigde Staten.”
 

Patenttrolls

Een patent is een licentie die wordt uitgereikt door een overheid voor een bepaalde uitvinding. Dat kan een nieuw proces zijn, een product, een verbetering aan een design en andere dingen die worden uitgevonden. Een patent is doorgaans geldig voor 20 jaar, waardoor een bedrijf voldoende tijd heeft om zijn product exclusief aan te bieden en zijn R&D-kosten terug te verdienen. Van oorsprong zijn patenten bedoeld om innovatie te stimuleren en iedereen – gaande van grote bedrijven tot kleine start-ups – de kans te geven om uitvindingen op de markt te brengen.
 
Jammer genoeg zijn er patenttrolls die misbruik maken van het patentensysteem. Ze kopen patenten goedkoop op van bijvoorbeeld bedrijven die failliet zijn gegaan. In plaats van deze patenten te gebruiken om innoverende producten te fabriceren, gaan ze op zoek naar firma’s met soortgelijke producten. Ze klagen bedrijven aan en verdienen geld aan licentieovereenkomsten.
 
Aangezien in de Verenigde Staten eenieder moet opdraaien voor zijn eigen kosten bij een rechtszaak betalen bedrijven vaak geld aan patenttrolls om een rechtszaak te voorkomen. Ook wanneer de aanklacht niet terecht is, kunnen deze uitbuiters hierdoor geld verdienen. In Europa draait diegene die een rechtszaak verliest op voor alle kosten, waardoor deze praktijken in onze contreien zeldzamer zijn. Een patenttroll moet daadwerkelijk in het bezit zijn van een juiste patent om een rechtszaak te winnen en bijgevolg geld te verdienen.
 

Verbeteringen

De High Tech Inventors Alliance vindt dat het huidige patentensysteem ontoereikend is. “Wanneer het patentensysteem niet goed functioneert, ondermijnt het innovatie in plaats van het te ondersteunen,” meent Thorne. “Belangrijke voorbeelden van het slecht functioneren van het patentensysteem zijn de crisis in patentkwaliteit, ongefundeerde patenthandhaving en de persistente procesvoering van patenttrolls, dat sinds 2005 is verdrievoudigd.”
 
De HTIA ondersteunt daarom een gebalanceerd patentensysteem dat voorgenoemde problemen oplost. De bedrijven achter de alliantie willen de patentkwaliteit verbeteren, willen de procesvoering van patenten eerlijk en efficiënt maken en vinden dat schadevergoedingen bij patentinbreuken eerlijk moeten zijn.
 
“Wanneer iemand schuldig wordt bevonden, moet de patenteigenaar een schadevergoeding krijgen die het bedrijf compenseert voor het gebruik van de uitvinding op basis van de economische waarde van de uitvinding,” schrijft de alliantie. “Schadevergoedingen die die patenteigenaar overcompenseren moedigen rechtszaken echter aan.”

Advertentie