Nieuws

Windows 10 pakt problemen aan met hoge-resolutieschermen

De volgende update voor Windows 10 moet onscherpe vensters op schermen met een hoge DPI voorkomen. Het is echter een oplossing met beperkingen.

Microsoft sleutelt aan een oplossing voor het probleem waarbij schermen met een hoge resolutie apps op een onscherpe manier weergeven. Dit gebeurt wanneer gebruikers hun systemen in- of uit een dock halen, of vanop afstand inloggen met een display met een hoge DPI (dots-per-inch).

Vervelend

Er is al een methode om het probleem aan te pakken: je logt je uit op Windows en meldt je daarna opnieuw weer aan. Dit is echter een vervelend procédé dat heel wat gebruikers frustreert. Microsoft wil daar in de volgende update een mouw aan passen door dit alleszins sneller te laten verlopen: in plaats van het uitloggen zal je alleen nog maar de apps zelf opnieuw moeten opstarten om het correcte beeld te krijgen.

De optie werd enkele dagen geleden uitgerold naar Windows Insiders. De testers zullen de toepassing van de oplossing op punt stellen vooraleer Microsoft ze officieel lanceert in september met de Fall Creators Update. Er zijn echter wel wat beperkingen aan de oplossing verbonden. Zo werkt deze enkel bij primaire monitors, en niet bij schermen die gekoppeld zijn aan een hoofdscherm en waarnaar het beeld is uitgebreid. Daarnaast werkt de truc ook niet voor apps gemaakt voor het Universal Windows Platform.

“Beter dan huidige situatie”

Vaak is het feit dat Windows steeds de display-schaal constant houdt de oorzaak waarom apps opeens onscherp tonen na het docken of het inloggen op afstand. De display-schaal wordt momenteel enkel geüpdatet wanneer je uit- en weer inlogt. De aanpassing die Microsoft naar testers uitrolt maakt dat Windows 10 updates gerelateerd aan DPI doorvoert bij het starten van apps.

“Dit is niet helemaal zoals we het zouden willen, namelijk dat deze applicaties de hele tijd helder zouden verschijnen, maar we menen dat het minder pijnlijk is om apps te herlanceren dan om alle apps te sluiten en door een log-out/log-in cyclus te gaan,” aldus Dona Sarkar, hoofd van het Windows Insider-programma.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business