De afgelopen twee maanden hebben hackers een netwerk van bedrijven in het vizier die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse operatie van nucleaire kerncentrales in de V.S.


 
Volgens The New York Times hebben onbekende hackers verschillende nucleaire kerncentrales in de V.S. geviseerd de afgelopen twee maanden. In een eigen rapport samen met de Department of Homeland Security en de FBI komt Wolf Creek Nuclear Operating Corporation aan bod. Deze organisatie staat in voor de supervisie en dagelijkse operatie van de nucleaire kerncentrale net buiten Burlington, Kansas in de V.S.
 
Het rapport spreekt overigens ook over verschillende andere partijen in de V.S. die worden geviseerd door hackers, maar die konden nog niet worden geïdentificeerd. Hoe ernstig de aanvallen zijn geweest, is nog niet in detail bekend.
 

Apart computernetwerk

 
Het is onduidelijk wat de motieven van de hackers zijn. Mogelijk willen ze belangrijke geheimen verzamelen omtrent de infrastructuur of willen ze de energiefaciliteiten onderbreken om problemen te veroorzaken. Het is ook niet zeker of het bij Wolf Creek blijft die getroffen is door malafide hackers.
 
Volgens The Times is het belangrijk om te benadrukken dat geen enkele hacker via de geïnfecteerde computer toegang heeft gekregen tot de controlesystemen van de faciliteiten. Alle operationele systemen worden apart van het computernetwerk gehouden, zodat cyberaanvallen zoals deze niet direct het hele systeem blootleggen.
 

Kernramp

 
Ondanks dat het om een simpele hack gaat met een geïnfecteerde computer als gevolg, mogen we dit signaal niet negeren. Dat een bepaalde groep van hackers deze operators specifiek target is een teken aan de wand. Dat ze ook nog eens geslaagd zijn in hun operatie is verontrustend. Ondanks dat de operationele systemen apart staan van het interne netwerk, kunnen hackers nu computernetwerken in kaart brengen om in de toekomst zwaardere aanvallen uit te voeren.
 
Deze aanval was 100% gericht op werknemers die directe toegang hebben tot de controlesystemen van kernreactoren. Wie de volledige controle heeft, kan mogelijk in de toekomst kernrampen coördineren. Voorlopig geraken de hackers niet voorbij de initiële besmetting van de computer van de operators, maar dat betekent niet dat het hierbij ophoudt.