Nieuws

Oekraïens familiebedrijf verspreidde per ongeluk ransomware

De familie kijkt nu mogelijk aan tegen een rechtszaak. NotPetya maakte wereldwijd vele slachtoffers en leek zich specifiek te richten op Oekraïne.

Het Oekraïnse familiebedrijf Intellect Service kijkt aan tegen een juridische procedure. Aanleiding is de wereldwijde ransomware-aanval van worige week. Daarbij werden duizenden computers het slachtoffer van NotPetya, waarvan het merendeel in Oekraïne. Onderzoekers vermoeden dat Rusland achter de aanval zit en het buurland specifiek in het vizier had. De software van Intellect Service zou in het land de belangrijkste verspreider zijn geweest.

Het familiebedrijf is de ontwikkelaar en beheerder van M.E.Doc., het belangrijkste boekhoudkundige programma in Oekraïne, dat wordt gebruikt door 400.000 klanten, zowat 80 procent van alle bedrijven in het land én de overheid. Op die manier zou NotPetya als een lopen vuur doorheen het land verspreid zijn. Intellect Service wordt ervan beschuldigd op de hoogte te zijn geweest van de kwetsbaarheden van zijn systeem, maar daar niets aan te doen.

Niet verantwoordelijk

De ontwikkelaar beweert dat dat niet klopt en dat het al meermaals de broncode heeft onderzocht, maar geen spoor kon vinden van een hack. Daarnaast zegt het bedrijf dat het niet verantwoordelijk kan zijn voor hoe het berichtensysteem wordt gebruikt, net zoals een e-mailprovider niet verantwoordelijk kan zijn voor de inhoud van e-mails.

Beveiligingsonderzoekers houden evenwel eveneens voet bij stuk dat het wel degelijk hun software was die het virus verspreidde. De Oekraïense politie onderzoekt daarom momenteel of het bedrijf kennis had van eventuele kwetsbaarheden of niet. Intellect Service overhandigde alvast al haar logboeken voor het onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business