microsoft

Bij de Amerikaanse softwaregigant staat een grote herstructurering op til. Een nieuwe nadruk op clouddiensten betekent grote veranderingen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Bij Microsoft staat een grote herstructurering op til die duizenden banen kan kosten. Dat meldt onder meer The Verge. Het bedrijf zou meer gaan inzetten op dienstenverlening in de cloud en zijn focus op pure softwaretoepassingen gaan terugschroeven. Ondanks berichten van The Wall Street Journal dat Microsoft zijn wereldwijde verkopersnetwerk omgegooid heeft, weigert Microsoft evenwel te reageren.
 
Het zware banenverlies zou nog niet voor meteen zijn. Het is de zoveelste herstructurering die CEO Satya Nadella doorvoert, en telkens leidde die na enkele maanden tot ontslagen. Op dagelijkse basis zou er echter niet zoveel veranderen.
 
De nieuwe focus op de cloud is niet helemaal verwonderlijk, aangezien Nadella voor zijn huidige functie verantwoordelijk was voor het cloudgedeelte van het bedrijf. Onder meer Azure werd in die periode sterk uitgebouwd. Alles wijst erop dat Nadella de filosofie die in die afdeling heerst wil veralgemenen voor het hele bedrijf: inzetten op abonnementsformules in plaats van eenmalige licentieverkopen.
 
Tegelijk moet Microsoft een manier zien te vinden om zich staande te houden tegen het cloudgeweld van grote concurrenten Amazon en Google. Die bedrijven zetten al langer zwaar in op cloudtoepassingen, waardoor Microsoft haast moet achtervolgen.  Het is niet verrassend dat de shift van Microsoft zich meer richt op grote en middelgrote ondernemingen, maar de consument zal er niet meteen hinder van ondervinden.