bitcoin blockchain

Dankzij Vitalik Buterin (oprichter Ethereum) hebben we alweer een boeiende functie van blockchain leren kennen. Hij bewijst dankzij een unieke hash dat hij in tegenstelling tot eerdere berichten 100% levend is.

Advertentie

 
Vitalik Buterin heeft gisteren aan de wereld laten zien dat hij nog in leven is. Waarom? In een nepartikel werd bericht dat de 34-jarige co-oprichter van Ethereum om het leven is gekomen in een auto-ongeval. Ethereum is een bitcoin-achtige cryptocurrency die op dit ogenblik sterk in trek is.
 
Het nieuws over zijn dood is ondertussen al ingetrokken door Vionews, maar zoals dat gaat met internetnieuws, verspreidde het nieuws als een lopend vuur.
 

Selfie

Om te bewijzen dat Vitalik nog steeds onder de levenden zit, heeft hij een bijzondere tweet de wereld in gestuurd.


Wat krijgen we hier te zien? Vitalik maakt een selfie van hemzelf met een bloknummer en bijhorende hash. Om dat beter te begrijpen, moet je weten dat bitcoin en andere cryptocurrencies geen centrale bank hebben. Het is een publiek ‘boek’ waar alle deelnemers zichtbaar zijn in het netwerk. Elke blok heeft een unieke hash.
 

Unieke hash

Het is onmogelijk om na te gaan wie de eigenaar is van die blok, maar het is eveneens onmogelijk om dat blok te vinden voordat het nog maar bestaat. Doordat Vitalik deze blok met bijhorende hash deelt met de wereld, kunnen we nagaan wanneer die geregistreerd is. Hij heeft die hash geregistreerd na middernacht op zondag 25 juni, een dag nadat hij dood is verklaard.
 
Een heel nerdy manier om te laten zien dat je nog in leven bent, maar het toont alweer aan dat blockchain ons elke dag opnieuw kan verbazen.