De digitale betaalservice Apple Pay kan gebruikt worden om een buskaartje te kopen in Londen zonder zich eerst te moeten aanmelden.

Advertentie

Sinds de iOS-update 13.2 heeft Apple een nieuwe functie Express Mode gekregen. Daarmee kunnen gebruikers ook betalingen uitvoeren zonder zich eerst te moeten aanmelden. Apple Pay vraagt normaal gezien standaard aan gebruikers om zich in te loggen via gezichtsherkenning of een vingerafdruk, ter beveiliging van iemands account- en bankrekeninggegevens.

De functie Express Mode wordt voorlopig vooral gebruikt voor het betalen van een toegangsticket voor het openbare vervoer. In die context kan het handige toevoeging zijn, want je betaalt je ticket door simpelweg je smartphone tegen de betaalterminal te houden. Wie een Apple Watch bezit, kan het simpelweg met zijn smartwatch doen. De functie bestond al een tijdje in enkele Amerikaanse en Aziatische steden. Apple kondigde op zijn Britse website aan dat het via een samenwerking met Transport for London de Express-mode functie nu ook voor het eerst in Europa kan introduceren.

Zwartrijden

Aan het toegenomen gebruiksgemak hangt ook wel een keerzijde. Het wegnemen van de authenticatie vermindert de veiligheid van Apple Pay enorm. Mensen kunnen met een gevonden of gestolen iPhone of Apple Watch evengoed Apple Pay gewoon gebruiken. Alle kosten die zij maken zullen door de rechtmatige eigenaar van het apparaat betaald worden. Daar moet Apple naar ons inziens toch ook iets op vinden.

Of Express Mode ook nog naar België komt, valt niet uit te sluiten maar is zoals gebruikelijk nog even wachten. Apple Pay is sinds eind vorig jaar ook beschikbaar. Webshops zoals Coolblue ondersteunen het al geruime tijd. BNP Paribas Fortis is voorlopig wel de enige grootbank die het ondersteunt. Andere banken zoals KBC zijn nog niet echt bereid Apple Pay in de armen te sluiten. Het is eveneens nog niet mogelijk om Apple Pay te gebruiken om het openbaar vervoer te betalen.

 

Advertentie