Google kreeg een paar jaar geleden een straf opgelegd voor het niet tonen van concurrerende prijsvergelijkers. Maar die straf heeft weinig uitgehaald.

Twee jaar geleden werd Google een boete opgelegd vanwege machtsmisbruik via de zoekfunctie Google Shopping. Via die tool kan je naar verschillende prijsaanbiedingen kijken en deze met elkaar vergelijken. Google toonde toen enkel de resultaten voor zijn eigen tool en niet die van concurrerende prijsvergelijkers. Het Eurocommissariaat voor Vrije Mededinging oordeelde dat Google een inbreuk op het vrije concurrentieprincipe pleegde en legde naast een geldboete van 2,4 miljard euro Google de wettelijke verplichting op om resultaten van concurrerende diensten te tonen.

Het leek alsof Google braaf gehoorzaamde. De zoekresultaten voor andere diensten werden inderdaad naast die van Google Shopping getoond. Daarnaast begon Google met advertentieruimtes aan te bieden. Maar toch lijken al die maatregelen weinig tot geen effect te hebben. Dat is althans wat Margrethe Vestager uitsprak tijdens het Web Summit-congres in Lissabon.

Geen verkeer

Prijsvergelijkers krijgen dan wel de toppositie – als ze ervoor betalen – maar hebben daar helemaal geen profijt aan. Het verkeer naar de webshops mag dan wel gestegen zijn, maar op het verkeer naar hun eigen websites hebben de wijzigingen absoluut geen effect gehad. Dat komt omdat de prijzen nog steeds in Google Shopping getoond worden met rechtstreekse link naar de aanbieder.

Net als twee jaar geleden wil de concurrentie het hier niet bij laten. Foundem, een Britse prijsvergelijker voor allerlei productcategorieën gaande van boeken tot vluchten, vindt dat Google nog steeds zondigt tegen het principe van open concurrentie. Zij pleiten bij Verstager om een nieuwe rechtszaak te openen tegen Google. Het was ook al op uitdrukkelijk aandringen van Foundem dat Google twee jaar geleden werd aangeklaagd.

Android

Benieuwd dus of Google weer een nieuwe rechtszaak boven het hoofd hangt. Google is wat dat betreft geen onbekende bij het Europese Hof. Verstager zal de komende tijd haar handen vol hebben met Google. Het bedrijf neemt het blijkbaar niet altijd zo nauw met de Europese regelgeving rond vrije mededinging. Rond Android heeft het hier in het verleden al eens een fikse boete van 4,34 miljard euro voor gekregen. Dat was omdat Google standaard zijn eigen browser installeerde op Android en smartphonegebruikers niet de keuze gaf voor een andere browser te kiezen.

Nu biedt Google die keuze wel, maar moeten concurrerende browsers Google betalen om in de keuzemogelijkheden opgenomen te worden. En dan is er nog niet helemaal sprake van een ‘open’ concurrentiestrijd…