Nieuws

Samsung springt op Internet of Things met eigen processors

Samsung introduceert zijn eerste eigen professors speciaal ontwikkeld voor het internet der dingen. De Exynos i T200-chip zit tsjokvol ondersteuning voor veelgebruikte standaarden.

De Exynos i T200-System-on-a-Chip (SoC) is de eerste processor die Samsung speciaal voor het internet der dingen ontwikkelde. De chip moet slimme toestellen van fabrikanten allerhande aandrijven.

De i T200 is compatibel met de meestgebruikte wifistandaarden, al ontbreekt ondersteuning voor wifi ac. Dat is niet verwonderlijk: een IoT-toestel moet geen enorme hoeveelheden data bliksemsnel draadloos versturen. Energie-efficiëntie is doorgaans veel belangrijker. Verder kan de chip prat gaan op een certificatie voor Microsoft Azure IoT. Verder ondersteunt de SoC het IoTivity-protocol: een opensource-protocol van de Open Connectivity Foundation speciaal voor het internet der dingen.

De Exynos i T200 wordt gebakken op Samsungs 28 nm proces. De keuze voor een ouder bakproces heeft te maken met een financiële afweging. Het nieuwe 10 nm-proces waarop Samsung zijn nieuwste Smartphone-SoC’s bakt is efficiënter, maar ook ingewikkelder wat de chips duurder maakt.

Binnenin de T200 zitten twee microcontrollers. Eén stuurt de Cortex-R4-kern aan, de andere de Cortex M0+-kern. Het systeem is vergelijkbaar met de big.Little-configuratie die gangbaar is bij smartphones. Een krachtpatser is de T200 hoegenaamd niet. R4 en M0+ zijn allebei geconfigureerd op 320 MHz. De chip heeft verder 1,4 MB aan SRAM aan boord. Zo kan de processor lichte taken zoals het aansturen van LED’s met een erg zuinig deel van de chip verwerken (De Cortex-M0+-kernen) terwijl zwaarder rekenwerk naar de Cortex-R4’s wordt gestuurd.

De chip is bovendien uitgerust met een ‘Security Sub-System’. Dat hardwarematig geïmplementeerde beveiligingssysteem staat in voor securuty-management. Physically Unclonable Functions (PUF) zorgt er dan weer voor dat de SoC een eigen encryptiesleutel genereert. Zo kunnen kwaadwillige individuen een IoT-toestel uitgerust met de chip onmogelijk nabootsen met valse hardware, bijvoorbeeld om een systeem in de war te brengen of te hacken. AES-encryptie is geïntegreerd.

De introductie van de Samsungchip is enigszins verrassend. Samsung haalt het gros van zijn winst uit de semiconductor-bedrijfstak maar was zelf nooit heel actief in de processorwereld. Enkel de chips die de nieuwste telefoons en tablets van de Koreaanse technologiereus aandrijven, waren tot nu toe eigen designs. Voor de IoT-processor behoudt Samsung de Exynos-merknaam. Dat is een verstandige keuze, aangezien de Exynoschips voor veel mensen synoniem zijn met een krachtige smartphoneprocessor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business