Na Libra kon ook China niet achterblijven met zijn eigen cryptomunt. Hier is wat we voorlopig al weten over de digitale munt van Facebook.  


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Bedienden van de People’s Bank of China hebben de afgelopen weken geïnsinueerd dat het land bijna klaar is om zelf een digitale versie van zijn munt te lanceren.  

Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan, is momenteel nog onduidelijk. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet of Libra gebruik zal maken van een Blockchain-netwerk om de privacy van de hele onderneming te garanderen. Hoewel er nog veel onduidelijk is, zijn een par bankbedienden wel al uit de biecht geklapt. Zo weten we ondertussen de volgende drie zaken over de Chinese cryptomunt.  

De lancering is “niet veraf”  

Wat daarmee dan weer bedoeld wordt, is ook niet duidelijk. In juli maakte Wang Xin van de People’s Bank of China nog een toespeling daarop toen die zei dat de lancering van Libra ook de uitrol van een Chinese cryptomunt versneld had.  

Het doel is de vrijwaring van China’s financiële soevereiniteit  

Elektronische betaalmogelijkheden zijn al goed ingeburgerd in China. Populaire mobiele betaalapps zorgen ervoor dat cash stilletjes aan verdwijnt uit het Chinese betaallandschap.  

Je kan je daarom dan ook afvragen waarom de Chinese bank überhaupt de moeite wil nemen om een digitale munt uit te rollen nu andere elektronische betaalwijzen zo goed boeren in de Volksrepubliek. China antwoordde daarop prompt dat het zo “zijn financiële soevereiniteit wil vrijwaren”.  

Misschien lijkt het wel een beetje op Libra  

Reuters berichtte eerder nog dat de Chinese Bank zich had uitgesproken over de werking en vormgeving van de Chinese cryptomunt. Zo zou de nieuwe cryptomunt een balans vormen tussen “anonieme betaalwijzen en het vermijden van witwasserij”. De Chinese Bank gaf ook nog mee dat de nieuwe digitale tokens zelfs zonder internetverbinding kunnen gebruikt worden, iets wat de makers van Libra zelfs nog niet hebben kunnen garanderen. Hoe zou dat echter in zijn werk gaan? Zoals met de meeste vragen omtrent China, luidt het antwoord dat we het nog niet weten. Er heerst voorlopig dus nog veel mysterie omtrent de Chinese cryptomunt.