"We identificeerden kwetsbaarheden die een risico vormen voor cyberaanvallen door overheidsorganisaties," zo verklaart Microsoft de verspeiding van de hoogst ongebruikelijk update.

 
Ook al ondersteunt Microsoft het besturingssysteem niet meer sinds 2014, het bedrijf brengt dit jaar voor de tweede keer een patch uit voor Windows XP. De eerst keer was na de WannaCry-epidemie begin mei, en vandaag rolt het opnieuw een ongebruikelijke veiligheidsupdate uit voor het verouderde OS.
 

Verhoogd risico

“In het nagaan van de updates voor deze maand werden sommige kwetsbaarheden geidentificeerd die een verhoogd risico vormen voor cyberaanvallen door overheidsorganisaties, soms ook aangeduid als staats-actoren, en andere copycat-organisaties,” zegt Adrienne Hall, general manager van crisis management bij
Microsoft.
Het bedrijf wil na WannaCry geen kansen nemen en brengt ook voor oudere versies een veiligheidsupdate uit om de zwakke plek in Windows aan te pakken. De patches gaan terug tot Windows XP en zullen ook beschikbaar zijn voor Vista en Windows Server 2003.
 

Uitzondering

Als verklaring voor de ploste beslissing stelt het bedrijf dat zijn veiligheidsonderzoekers een verhoogde dreiging oppikten voor het misbruik van de kwetsbaarheden. “Vanwege het verhoogde risico voor destructieve cyberaanvallen op dit moment, hebben we de beslissing genomen om deze actie te nemen omdat het toepassen van deze updates verdere bescherming voorziet tegen potentiële aanvallen met kenmerken gelijkaardig aan die van WannaCrypt,” verklaart Hall.
 
Het bedrijf beklemtoont dat de patch niet als precedent moet gezien worden van een veranderende aanpak van het bedrijf ten opzichte van Windowsversies die het niet meer ondersteunt. De update blijft een uitzondering. Het bedrijf raadt gebruikers van oudere Windowsversies aan om de updates zo snel mogelijk te installeren. Ook al bleek Windows XP nagenoeg onaangetast door de WannaCry-aanval, het blijft altijd slimmer om te voorkomen dan te genezen.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here