Nieuws

Microsoft: “Ransomware werkt niet op Windows 10 S”

Het gesloten ecosysteem van Windows 10 S houdt alle bekende ransomware tegen, zo claimt Microsoft in een rapport.

Microsoft slaat zich op de borst dat “geen enkele bekende ransomware werkt tegen Windows 10 S”, het nieuwe besturingssysteem dat het een maand geleden voorstelde. Het bedrijf liet die uitspraak optekenen in een samenvatting van een white paper. De tekst detailleert de beveiligingsmaatregelen tegen ransomware die Microsoft heeft geïntroduceerd met de Windows 10 Creators update. Een maand geleden slaagde de globale ransomware-aanval WannaCry er nog in om meer dan 200.000 Windows-machines te infecteren.

Ransomware

Het bedrijf stelt dat het de laatste jaren erg veel geïnvesteerd heeft in het optrekken van de beveiliging van Windows, en dat die strategie zijn vruchten afwerpt met Windows 10 S, “ons meest geharde besturingssysteem”. Het wijst er op dat er, zo ver bekend, geen Windows 10-gebruikers slachtoffer zijn geworden van de recente WannaCry-aanval.

Microsoft presenteert in de white paper cijfers over ransomware-infecties gedecteerd op Windows-systemen. De malware was minder actief in het najaar van 2016, maar kreeg terug een boost in de lente van 2017. Het bedrijf geeft geen duidelijke verklaring aan voor die trend, maar haalt in zijn rapport wel aan dat bekende ransomwarevarianten zoals Cerber en Locky blijven innoveren, zowel op het vlak van distributie als in de functionaliteit van de malware. Dat terwijl nieuwe en complexe ransomwarefamilies als Spora en WannaCrypt opduiken.

Windows 10 S

[related_article id=”214873″]

Windows 10 S is nog niet beschikbaar op de markt, waardoor er op dit moment geen mogelijkheid is om de claims van Microsoft te bewijzen of te weerleggen. De Surface laptop en andere aangekondigde Windows 10 S-toestellen zijn momenteel enkel te reserveren. Veiligheid is één van de belangrijkste verkoopsargumenten van Windows 10 S. Het besturingssysteem laat alleen downloads toe van programma’s die in de Windows Store staan. Over de wenselijkheid en de succeskansen van Windows 10 S zijn de meningen verdeeld. Sommigen geloven dat het gesloten systeem aansluit bij de wensen van een grote groep gebruikers, anderen denken dat Microsoft zich opnieuw aan dezelfde steen stoot als met Windows RT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business