Nieuws

Cybercriminelen tasten aan jaarwinst Swift

Swift, het systeem waarmee banken wereldwijd onderling financiële transacties uitvoeren, voelt de gevolgen van enkele grote cyberaanvallen op zijn systeem het afgelopen jaar.

 
Na verschillende aanvallen van cybercriminelen op de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommuncation (SWIFT) gaat de winst van de Belgische organisatie er op achteruit. In 2016 tekende Swift 47 miljoen euro aan winst op, 31 procent minder dan vorig jaar. Dat maakt het bedrijf zelf bekend.
 
Swift kampte het voorbije jaar met enkele beveiligingsproblemen. In februari van 2016 gingen hackers aan de haal met 81 miljoen dollar van de centrale bank van Bangladesh toen ze zich toegang konden verschaffen tot de Swift-terminal van die bank. In de daaropvolgende maanden zouden hackers nog minstens twee keer succesvol hebben toegeslagen. De acties kwamen als een verrassing: tot de kraak werd Swift als waterdicht beschouwd.
 
Als antwoord op de beveiligingsproblemen heeft de coöperatie, die eigendom is van de banken die het bedient, de investeringen in security opgedreven. Die bijkomende investeringen hebben een directe impact op de winst, en zijn als dusdanig verantwoordelijk voor de mindere cijfers. Swift laat weten dat het intussen concrete veiligheidsdoelstellingen heeft, en dat op managementniveau.
 
De organisatie kreeg de nodige kritiek over zich heen na de lekken, al heeft Swift een duidelijk tegenargument. Omdat banken notoir terughoudend zijn om informatie over hacks te delen, was het moeilijker om snel maatregelen te nemen. Intussen zijn de bekende problemen wel opgelost.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business