Albert Heijn gaat bezorgrobot testen op High Tech Campus te Eindhoven

In maart kondigde Albert Heijn aan dat het werkte aan een bezorgrobot genaamd Aitonomi. Die robot mag over twee weken aan testrondjes beginnen.

Autonome bezorgrobots lijken de (verre) toekomst van e-commerce te zijn. Op CES zagen we eerder dit jaar al enkele prototypes en in de VS maken enkele handelaars al beperkt gebruik van autonome bezorgopties. Ook het Nederlandse Albert Heijn heeft interesse in autonome bezorgrobots. Dit werd duidelijk toen het in maart zijn bezorgrobot Aitonomi aankondigde en die mag binnenkort aan zijn eerste testritten beginnen.

High Tech Campus

Het is om veiligheidsredenen niet realistisch om de bezorgrobot meteen de openbare weg op te sturen, dus pakt Albert Heijn het iets kleinschaliger aan. De eerste bezorgingen van Aitonomi zullen daarom op de High Tech Campus in Eindhoven plaatsvinden tussen 15 en 26 juli. De robot is alleen beschikbaar tijdens werkdagen, aangezien er nog steeds menselijke werknemers nodig zijn om de bestellingen in te laden in de AH to go op de campus.

De robot zal vervolgens door middel van een virtuele plattegrond van het terrein van de ene naar de andere locatie rijden om bestellingen af te leveren. De sensoren op het blauwe karretje zouden er voor moeten zorgen dat hij ondertussen niet botst.

De Aitonomi wordt tot slot geproduceerd door het Zwitsers-Duitse bedrijf TeleRetail en heeft momenteel nog een kostenplaatje van 50.000 à 100.000 euro. Die prijs zou echter kunnen dalen tot ongeveer 10.000 à 20.000 euro als er meer robots de baan op gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business