Ons land staat opnieuw vooraan wat de adoptie van het IPv6-protocol betreft. Dat nieuwe protocol maakt het internet klaar voor de toekomst en geeft tegelijkertijd een flinke snelheidsboost aan grote websites.

Advertentie

 
Ieder jaar publiceert Akamai zijn state of the internet-raport. Daarin lezen we hoe het wereldwijd met internetsnelheid, verbindingskwaliteit en IPv6-adoptie gesteld is. Net als de voorbije jaren prijkt België helemaal bovenaan het IPv6-lijstje. 38 procent van de content requests die Akamai verwerkte, gebeurden via het nieuwe Protocol. IPv6 moet IPv4 opvolgen. IP-adressen zijn unieke adressen waarmee toestellen zoals servers maar ook slimme thermostaten of mobiele telefoons zich aanmelden op het internet.
 
De vierde generatie van het IP-adres-protocol gebruikt een sequentie van vier cijfers als uniek ID. Denk aan 11.12.123.124 of 8.8.4.4. De beschikbare adressen raken echter stilaan op, waardoor een protocol met meer mogelijkheden zich opdringt. Vijf jaar geleden werd dat protocol uitgerold. De adressen zijn een stuk langer. Denk aan 2001:4860:4860::8888.
 

Sneller en veiliger

Iedereen zal de overstap naar IPv6 op termijn moeten maken, al moet je het protocol vandaag niet verplicht omarmen. Dat België zo goed scoort in adoptie, heeft wel een onmiddellijk voelbaar voordeel voor bedrijven die het protocol omarmen met hun websites. Het achterliggende protocol is immers efficiënter waardoor zeker zwaardere websites zoals webshops sneller laden. “Websites met IPv6 laden tot 30 procent sneller dan hun IPv4-equivalenten”, weet Tim Vereecke, Senior Solutions Engineer bij Akamai.
 
Bovendien is de IPv6-standaard destijds ontwikkeld met veiligheid in het achterhoofd, terwijl cybersecurity helemaal geen belangrijk thema was ten tijde van de uitrol van IPv4. Zo is een zekere vorm van encryptie standaard ingebouwd.
 
IPv4 zal nog lang blijven bestaan. Heel wat oudere toestellen zijn niet compatibel met de nieuwe standaard en de complexere adressen. In principe kan je ook nieuwe infrastructuur exclusief met IPv4 laten werken, maar dat getuigd van weinig toekomstvisie. Je hele netwerkinfrastructuur overzetten is een prijzige ervaring maar bij nieuwe infrastructuur kies je best meteen voor IPv6. Op sommige plaatsen raken de beschikbare IPv4-adressen bovendien uitgeput. Zodra het laatste exemplaar gebruikt is, zijn er alleen nog maar IPv6-adressen om uit te delen en zullen bedrijven weinig keuze hebben.
 
Angst hoeven we bij ons niet te hebben. Zoals de studie uitwijst, verloopt de adoptie van IPv6 bovengemiddeld goed, met alle voordelen van dien.

Advertentie