windows 10

Even geleden lekte Microsoft een onbekende versie van Windows 10. Het nieuwe OS werd specifiek ontwikkeld voor powerusers in een enterprise-omgeving, zo blijkt nu.


 
Vorige week konden testers een onbedoelde, eerste glimp opvangen van een nieuwe versie van Windows 10. Microsoft lekte een interne build per ongeluk aan het Windows Insider-publiek, waardoor duidelijk werd dat het werkt aan een Windows-versie voor zakelijke power-users.
 
Het OS krijgt de voorlopige naam ‘Windows 10 Pro for Workstation’ opgeplakt, zo achterhaalde Twitter-gebruiker GrandMofongo. Hij kon tevens enkele slides onderscheppen die meer licht werpen op het project.


De Windows moet dienen om veeleisende hardware te ondersteunen, zoals workstations, zegt Microsoft in het statement. De Insider-feedback toonde aan dat er nood was aan een besturingssysteem dat op maat werd gemaakt voor high-end apparatuur en intensief gebruik, en Windows 10 Pro for Workstations is een eerste poging om aan die nood tegemoet te komen.

4 sleutelkenmerken

Daarbij schuift Microsoft vier eigenschappen naar voren die het OS anders moet maken:
 
•  Resilient filesysteem: Met de ondersteuning van ReFS, de opvolger van Microsoft filesysteem NTFS, moet grote datavolumes aankunnen en automatisch beschermen tegen het aftakelen van data.
 
•  Workstation-modus: In deze modus wordt het besturingssysteem geoptimaliseerd voor het gebruik op workstations, door “typische compute- en grafische workloads” te identificeren.
 
•  Sneller file-handling: De SMBDirect-protocol moet zorgen voor een high throughput, lage latency en laag CPU-gebruik wanneer er toegang wordt verleend tot networkshares.
 
•  Uitgebreide hardware-ondersteuning: Windows 10 Pro for Workstation moet draaien op machines met tot 4 CPU’s en een geheugen van maximaal 6TB. Om te vergelijken: Windows 10 Pro ondersteunt op dit moment slechts 2 CPU’s.
 
De bovenstaande eigenschappen zouden slechts het begin zijn van de ontwikkeling van het besturingssysteem. Wanneer Windows 10 Pro for Workstations effectief op de markt komt, is niet bekend.