Dat Google niet vies is van het verzamelen van gegevens, dat wisten we al. Nu blijkt weer hoe ver het allemaal gaat want blijkbaar scant Google je mails op aankopen om die dan allemaal te verzamelen op een gespecialiseerde pagina. 

Advertentie

Wanneer je iets koopt in een webshop en je krijgt hiervan een bevestigingsmail, dan herkent Google deze aankoop en verzamelt deze allemaal op een overzichtspagina. Het gaat niet om een nieuwe toevoeging, de pagina met aankopen bestaat al geruime tijd. Google omschrijft het bij The Verge als volgt: “Om het overzicht te bewaren tussen al je aankopen, boekingen en abonnementen, maakten we een private pagina die enkel voor jou toegankelijk is. Je kan deze informatie op elk moment verwijderen. We gebruiken geen informatie uit Gmail-berichten om advertenties te tonen.”

De gegevens zouden dus wel te verwijderen zijn, maar in de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig te zijn. Wanneer je een aankoop verwijdert uit de lijst, zou de e-mail (die bijvoorbeeld de factuur bevat) namelijk ook verwijderd worden. Volgens Google zou er ook een optie zijn om het scannen van aankopen uit te schakelen, maar in de praktijk blijkt deze optie heel goed verborgen te zitten.

Het nieuwsfeit is een herinnering dat Google elke e-mail op Gmail leest (of scant althans). Het bedrijf verklaarde eerder dat ze de informatie uit mails niet (langer) gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties, maar de gegevens worden dus duidelijk nog op andere manieren gebruikt. Wie veel geeft om privacy, kan overwegen om over te stappen naar een geëncrypteerde mailbox zoals ProtonMail of StartMail.

Advertentie