Samsung SDS vervoegt onder andere Intel en Microsoft in een globale alliantie voor blockchain-technologie. De zet illustreert nog maar eens hoe blockchain een essentiële bouwsteen voor de economie van de toekomst kan worden.

Advertentie

 
Samsung SDS sluit zich aan bij de Enterprise Ethereum Alliance, een wereldwijde samenwerking voor blockchain-technologie. Dat weet de Korea Herald. De IT-tak van Samsung vervoegt onder andere Microsoft en Intel maar ook BP, ING en Deloitte. In totaal telt de alliantie meer dan 500 leden, waaronder naast gevestigde bedrijven ook start-ups en academici worden gerekend.
 
De Etherium-alliantie heeft als doel de mogelijkheden van de blockchain te onderzoeken in een poging een open standaard te ontwikkelen. Wie de blockchain kent, denkt vaak aan Bitcoin, maar die digitale munt is slechts één toepassing van de blockchaintechnologie. Een blockchain is in essentie een digitaal grootboek dat gedeeld wordt door deelnemers. Iedereen kanhet grootboek inkijken en mathematisch verifiëren. Toevoegingen gebeuren op een semi-willekeurige manier door een cryptologisch systeem dat fraude in theorie onmogelijk maakt.
 
De interesse van Samsung en de andere leden van de groepering is gebaseerd op andere nog te ontwikkelen toepassingen voor bedrijven. Denk daarbij onder andere aan op maat gemaakte, eenvoudige en relatief goedkope digitale distributiesystemen. Denk bijvoorbeeld aan rederij Maersk, dat een eigen blockchain uitrolt om containers te traceren (los van de Ethereum-alliantie). De blockchain biedt een eenvoudig alternatief voor tal van administratief intensieve taken, van copyrightbescherming tot logistiek.
 
De organisatie waar Samsung SDS zich bij aansluit, werkt nauw samen met de publieke versie van Ethereum. Dat is een open source-blockchaintechnologie die vandaag al bestaat en kan ingezet worden door avontuurlijke enthousiastelingen. Het doel van de alliantie is om die technologie meer op maat van bedrijven te krijgen.