Ransomware richt zich meer dan ooit op smartphones

Het aantal ransomware-aanvallen op mobiele toestellen is alleen dit jaar al met meer dan 250 procent gestegen. Ook aanvallen op andere toestellen zitten in de lift.

 
In het eerste kwartaal van 2017 is het aantal ransomware-aanvallen gericht om mobiele toestellen met 253 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist Kaspersky. Het bedrijf detecteerde 218.625 ransomwarebestanden, tegenover slechts 61.832 in het laatste kwartaal van vorig jaar.
 
86 procent van de aanvallen gebeurden door varianten van de Congur-malware. Die is in staat de beveiligingscode van je toestel te resetten en zichzelf administratorrechten toe te eigenen. Vervolgens stuurt de malware informatie over je toestel naar een server, waar een hacker vanop veilige afstand van beslissen of het de moeite is om je data te gijzelen voor losgeld. Op een smartphone vragen cybercriminelen gemiddeld 100 tot 200 euro om een gebruiker opnieuw controle te geven over zijn toestel.
 

Hardnekkig virus

Niet alleen ransomware maakt een opmars op smartphones. Ook andere malware wordt steeds populairder. De ZTorg-trojan is een bijzonder hardnekkig voorbeeld. Het virus nestelt zich in de systeemfolder van een getroffen telefoon, zodat het zelfs een herstel naar fabrieksinstellingen kan overleven. ZTorg toont de gebruiker advertenties, maar kan ook zelf applicaties kopen en zo geld naar de hackers versluizen.
 
Veel Android-malware haal je binnen door zelf op zoek te gaan naar niet-officiële applicaties, maar dat is niet altijd het geval. Kaspersky ontdekte infecties in 30 apps die te vinden waren in de Google Play Store.

Hackers focussen zich steeds meer op mobiele toestellen maar dat wil niet zeggen dat ze Windows uit het oog hebben verloren. Ook hier steeg het aantal aanvallen significant in Q1 van dit jaar. De WannaCry-ransomware illustreert dat punt. In totaal detecteerden onderzoekers 11 nieuwe cryptolocker-families goed voor meer dan 55.000 nieuwe ransomware-variaties.
 

Voorzorgen

Er liggen meer criminelen dan ooit op de loer in de digitale wereld, maar dat hoeft geen doodvonnis te zijn. Wie de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, kan zich doorgaans succesvol beschermen. Het allerbelangrijkste verdedigingsmechanisme blijft een systeem dat up to date is. WannaCry kende een groot succes enkel en alleen dankzij systemen die niet waren uitgerust met Microsofts nieuwe beveiligingsupdates.
 
Een robuuste beveiligingsoplossing is een tweede hulpmiddel. Tal van security-oplossingen zijn vandaag voorzien van een module die ransomware detecteert en blokkeert nog voor het virus bestanden kan versleutelen. Tot slot zijn back-ups belangrijk. Zorg er voor dat je back-up-locatie niet zomaar toegankelijk is vanop een Windowscomputer. Toegang die een gebruiker van een geïnfecteerd systeem heeft, heeft encryptieransomware doorgaans ook, met een versleutelde back-up tot gevolg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business