Een undercoverreportage bij Amazon Frankrijk toonde aan dat het bedrijf talloze onverkochte producten afvoert naar de schroothoop. 


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!293.000, dat is het aantal producten dat de Franse tak van Amazon vernietigd heeft in amper negen maanden. Omgerekend, worden dat duizenden producten op maandbasis. Het gaat hierbij uitsluitend over producten van externe handelaars. De e-commercegigant zelf heeft intussen de feiten bevestigd op Twitter. 

Franse belastingen 

Producten van Amazon zelf worden steeds gerecycleerd, doorverkocht aan andere handelaars, geretourneerd of gedoneerd aan goede doelen. Maar dit gaat in Frankrijk niet altijd op voor producten die het inkoopt van externe handelaars, waaruit de e-commercegigant ongeveer de helft van zijn inkomsten haalt. Door de Franse wetgeving moeten verkopers namelijk btw betalen op donaties, wat “vanuit economisch standpunt niet haalbaar is”. Amazon zegt wel dat het de intentie heeft het aantal producten dat vernietigd moet worden te verminderen en dat het dit gaat voorleggen aan de Franse overheid. 

Amazon is hier duidelijk de grote schuldige, maar zeker niet de enige. In de contracten die zijn afgesloten met externe verkopers staat namelijk vermeld dat het onverkochte producten zou vernietigen. Bij de ondertekening van dit contract gaan de externe verkopers dus akkoord met de praktijken. Vanuit ecologisch standpunt is de vernietiging van producten compleet onverantwoord, maar economisch gezien, is het jammer genoeg de beste optie in Frankrijk.  

Voorlopig komt er dus geen definitief einde aan de vernietiging van de producten. Amazon lijkt de bal nu in het kamp van de Franse overheid te leggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here