Europa

De Europese Commissie onderneemt stappen om de ondermaatse beveiliging van slimme apparaten te beteugelen. Het werkt aan een systeem met certificaten en labels.

Advertentie

 
De Europese Commissie gaat strengere regels opleggen voor de beveiliging van slimme apparaten door middel van een certficieringssysteem. Dat liet eurocommisaris voor Digitale Zaken Andrus Ansip weten. Het was een van de vele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de presentatie van een tussentijds rapport over de evolutie van de digitale markt binnen de Europese Unie.

Cyberveiligheid

“Cybersecurity blijft een topprioriteit. Cyberaanvallen zijn een continue evoluerende en globale bedreiging die niet weggaat,” verklaarde Ansip op de persconferentie. Een van de maatregelen die de Commissie naar voren schuift om de dreiging te neutraliseren is het uitwerken van een systeem van certificaten en labels voor het Internet of Things. Ansip stelde dat men dit jaar nog een concreet voorstel zou lanceren rond het plan.
 
Verder kondigde de eurocommissaris ook de herziening van de cybersecurity-strategie van de EU en van het ENISA (European Network and Information Security Agency) aan als maatregelen om de cyberdreiging aan te pakken.

Vrije verloop van data

Cybersecurity was één van de drie pijlers die Ansip besprak tijdens de persvoorstelling. De twee andere speerpunten in de Europese strategie voor de interne digitale markt zijn online platformen en de vrije verplaatsing van data. Over dat laatste hoopt de Commissie dit jaar nog een wetsvoorstel te doen dat “toegankelijkheid van data en het hergebruik van publieke data promoot”.
 
De eurocommissaris toonde zich ook bezorgd over de macht en invloed van grote internetplatformen. “Vele [online kmo’s] klagen over onduidelijke regelgeving of over het gebrek aan rechtstreeks toegang tot hun gebruikers of hun data.” Ook hier wil de Commissie nieuwe regels opstellen die onfaire praktijken aan banden leggen.

Advertentie