Op Build 2017 heeft Microsoft de kracht van Azure gecombineerd met artificiële intelligentie. Het straffe resultaat is AI For Workplace Safety en kan een revolutie betekenen.

Advertentie

 
Artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt aan een razendsnel tempo en is klaar om de wereld op korte termijn te veroveren. Om die belofte extra kracht bij te zetten, heeft Microsoft een interessante oefening gedaan onder de noemer AI For Workplace Safety. Op de Build 2017-persconferentie was er een live demo op een nagemaakte werfplaats op het podium.

Een gemiddelde constructiesite heeft mogelijk al enkele camera’s hangen voor controle en veiligheid. Door die beelden te analyseren en te begrijpen via AI, gaat er een hele nieuwe wereld open. De setup bestaat uit Azure Stack, Azure Functions, Cognitive Services (AI) en een aantal camera’s. Deze opstelling maakt het mogelijk om meer dan 27 miljoen herkenningen per seconde te detecteren.

Snelle hulp

Wat zijn de voordelen hiervan? In deze specifieke demo waren er een paar situaties die werden vereenvoudigd dankzij AI. Zo kan je gemakkelijk dankzij gezichtsherkenning nieuwe mensen toevoegen aan een lijst van veilige mensen die op de werf aanwezig mogen zijn. Komt er iemand binnen die een verboden apparaat vastneemt? Dan krijg je automatisch een melding waar het gebeurt en wie het is aan de hand van een foto. Alle gereedschap draagt een label met een unieke naam.

Dankzij deze labels kan iemand ook heel snel materiaal lokaliseren. Een drilboor kwijt? Stuur een vraag naar de chatbot op je smartphone, en je krijgt direct te zien waar je er een kan vinden. Ligt er een apparaat onveilig op de grond? Daar krijg je ook direct een melding van. Alles gebeurt via berichten op mobiel, waardoor iedereen ermee aan de slag kan.
 
Dit is nu een specifieke situatie op een werf, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat denk je van slimme besproeiing van de boer zijn velden dankzij talrijke meetpunten of detectie in ziekenhuizen wanneer patiënten niet meer in hun bed liggen. AI kan hier heel veel betekenen en we staan nog maar aan het begin van deze AI-revolutie. Wanneer de nodige hardware aanwezig is, is the sky the limit.
 

Advertentie