In de zomer van 2015 bracht Microsoft de eerste versie van Windows 10 uit. De ondersteuning van die build is sinds gisteren stopgezet, dus werk je systeem bij als je je wilt beschermen tegen computerkwaaltjes.

Ding, dong, pakketje van Bpost, maar je bent niet thuis en kan het niet aannemen. De slimme deurbel biedt hiervoor een oplossing.


Iedereen heeft het wel eens voor dat hij/zij niet thuis is wanneer er een pakketje geleverd wordt. In het beste geval geef je op voorhand aan dat het pakket meteen naar een postpunt gebracht moet worden, maar soms mis je nu eenmaal de postbode. Het gebeurt natuurlijk ook dat de leverancier gewoon een niet-thuisbriefje in je brievenbus duwt zonder aan te bellen, maar dat is dan weer een heel ander verhaal. Voor dat eerste probleem hebben Bpost en Zalando een oplossing getest met de zogenaamde slimme deurbel.

Praktisch

In de praktijk werkt dit vrij makkelijk. De postbode belt aan, de slimme deurbel stuurt een melding naar je smartphone en jij beantwoordt die. Via de camera van de deurbel kan je zien we er aanbelt en vervolgens bij de postbode bevestigen of het pakketje voor jou is. Daarna kan je via je smartphone de deur ook openen zodat de postbode je pakket binnen kan zetten en achteraf kan je de deur ook meteen weer vergrendelen.

Enkele struikelpuntjes

Bij deze test kwamen enkele struikelpunten de kop op steken. Bpost heeft voor deze test eerst 750 mensen bevraagd en vervolgens is er bij tientallen gezinnen ook een daadwerkelijke test gebeurd. Barbara Van Speybroeck (Bpost) zei hierover het volgende: “We stootten op enkele praktische problemen. Wat doe je bijvoorbeeld met een hond of kat die plots de deur uitloopt?” Op zich is die kans redelijk klein aangezien het hele leverproces gemiddeld minder dan een halve minuut duurt. De postbode belt aan, jij opent de deur, hij/zij schuift je pakket in de inkomhal en sluit vervolgens meteen de deur weer. De postbode komt in feite zelfs niet eens in je woning. Via de deurbel heb je bovendien steeds een idee van wat de postbode aan het doen is, dus je woning is nooit volledig onbewaakt.


Zit er meer in?

De woordvoerster van Bpost zegt ten slotte dat het hier nog steeds om een proefproject gaat. De slimme deurbel is nog niet veelgebruikt en Bpost is ook niet meteen van plan om die overal te installeren voor vlottere bezorgingen. Vooraleer dit systeem dus officieel in van start kan gaan, zou de slimme deurbel dus eerst zijn weg moeten vinden naar meer voordeuren. De intentie van Bpost om een dergelijk systeem uit te werken, is alvast wel aanwezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here