Het ziet er naar uit dat Samsung en niet Intel binnenkort ’s werelds grootste chipbakker is. Die laatste zou zo na 22 jaar zijn kroon verliezen.

Advertentie

 
Samsung staat op het punt Intel voorbij te steken als grootste chipbakker ter wereld. Een historisch moment: Intel is koning sinds het NEC in 1993 onttroonde met de eerste Pentiums. Intel bouwt sindsdien het gros van ’s werelds CPU’s voor laptops, desktops en servers. Het behoort tot één van de weinige fabrikanten met de capaciteit om zelf chips te ontwikkelen en te bakken in eigen fabs.
 
Marktonderzoeksbureau IC Insights voorspelt nu dat Samsung Intel voorbij zal steken in het tweede kwartaal van dit jaar. Het bureau focust zich bij die voorspelling op de omzet afkomstig van de semiconductorverkoop. Intel zou volgens de prognose 14,4 miljard dollar aan omzet draaien, Samsung 14,6 miljard dollar.

DRAM en NAND

Samsung valt Intel aan vanuit een andere hoek. De semiconductortak van het bedrijf staat in voor het gros van de winst met dank aan tal van deals. Zo bakt Qualcomm zijn Snapdragon 835 in Samsung-fabs. De grootste poot van de semiconductorbusiness is echter de geheugenfabricage. Samsung maakt heel veel DRAM en NAND. Vrijwel alle nieuwe computers bevatten vandaag een SSD, en het merendeel van die SSD’s bevat Samsung-NAND. De alomtegenwoordigheid van mobiele telefoons zorgt dan weer voor een boost in de verkoop van DRAM.
 
De explosie van de telefoonmarkt in China zorgt er dan weer voor dat Samsung de prijs van zijn DRAM de hoogte in kan drijven. Dat heeft op zijn beurt impact op de omzet, wat Samsung het laatste zetje geeft om Intel voorbij te steken.
Intel van zijn kant heeft weinig meer te bieden dan de fabricage van zijn eigen x86-processors. Het heeft de boot totaal gemist met de opkomst van de smartphone en kan zo niet meegroeien met die markt.
 
Of Samsung de titel van ’s werelds grootste chipmaker effectief zal overnemen van Intel, valt af te wachten. Zelfs wanneer de kroon van hoofd wisselt, zal dat vermoedelijk niet voor lange tijd zijn. Als de prijs van geheugen terug daalt, heeft dat een directe impact op de omzet van de Koreaanse gigant en is Intel meteen opnieuw baas.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/169346/5-voorspellingen-die-volgens-ibm-uitkomen-de-volgende-5-jaar/

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here