phishing

Ook grote technologiebedrijven zijn niet immuun tegen online gevaren. Google en Facebook trapten in een phishingcampagne en betaalden een fraudeur maar liefst honderd miljoen dollar.

Advertentie

 
Een Litouwse man wordt momenteel berecht omdat hij via phishing maar liefst honderd miljoen dollar van twee grote technologiebedrijven zou hebben ontvreemd. De man deed zich voor als Quanta Computer, een Aziatische leverancier die onder andere onderdelen voor de Apple Watch en Amazon Kindle voorziet. Pas na twee jaar merkten de bedrijven op dat ze te maken hadden met een fraudeur. Ondertussen had de Litouwer maar liefst honderd miljoen dollar van de Amerikaanse bedrijven naar Oost-Europese bankaccounts overgeheveld.

Technologiebedrijven

Om de privacy van de slachtoffers te respecteren, wordt er in de aanklacht slechts gesproken over twee technologiebedrijven. Het ene bedrijf zou zich specialiseren in internetgerelateerde diensten en producten, terwijl het andere bedrijf sociale media en netwerkdiensten verzorgt. Via anonieme bronnen kon Fortune achterhalen dat het om niemand minder dan Google en Facebook gaat. Facebook zou een advocatenkantoor in Manhattan hebben benaderd om het gestolen geld terug te krijgen. Ook Google nam een advocaat onder de arm nadat het opmerkte dat het met een phishingcampagne te maken had.
[related_article id=”166415″]
Facebook bevestigde dat het slachtoffer is van een fraudeur. “Facebook kreeg het grootste deel van de fondsen terug en werkt sindsdien samen met de politie aan het onderzoek,” vertelt een woordvoerder aan Fortune. “We detecteerden de fraude tegen ons leveranciersteam en verwittigden de politie. We hebben de fondsen teruggekregen en zijn blij dat de zaak verholpen is,” geeft ook Google zijn betrokkenheid bij de fraudezaak toe.

Veel voorkomend

Je zou denken dat grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook zich niet laten vangen door phishingcampagnes, maar volgens een bron van Fortune gebeurt dit voortdurend. Het advocatenkantoor in Manhattan helpt regelmatig bedrijven die het slachtoffer zijn geworden van phishing. De schaal van de phishingcampagne waarbij Google en Facebook betrokken waren, was echter erg groot in vergelijking met andere phishingzaken. “We dachten intern dat dit reusachtig was. Er is een grote plaag van bedrijven die geld verdienen aan phishingcampagnes,” vertelt een bron aan Fortune.
 
De Litouwse man die wordt aangeklaagd, ontkent ondertussen alle betrokkenheid bij de phishingcampagne. Momenteel wordt hij vastgehouden in Litouwen, maar de Verenigde Staten vraagt zijn uitwijzing aan.
 
//www.smartbiz.be/qa/168689/qa-zo-herken-je-een-phishing-aanval/

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here