In de strijd om de cloud proberen clouddienstverleners elkaar te overtroeven. Een van de neveneffecten zijn de steeds lagere prijzen.

Advertentie

 
Analysebureau 451 Research constateert dat de prijzen voor cloudopslag in elke regio gevoelig gedaald zijn. Dat zou het gevolg zijn van de prijzenslag tussen clouddienstverleners als Amazon, Google, Microsoft en anderen, die hun prijzen aan elkaar aanpassen.

Van computing naar storage

Tot nu toe werd de strijd om de cloud vooral duidelijk op het vlak van computing: dienstverleners probeerden zich te onderscheiden met hun aanbod in virtuele machines, zij het via prijs of andere factoren. Nu proberen providers zich ook te differentiëren door middel van hun aanbod in ‘objectstorage’. IBM, Google, AWS en Microsoft snoeiden allen in de prijzen, waardoor de kosten van cloudopslag in elke regio naar beneden gingen. In het afgelopen jaar werd zo een daling van 14 procent opgemeten, aldus 451 Research.
[related_article id=”169252″]

Oog om oog

“De grote clouddienstverleners lijken een agressief spel te spelen van ‘oog om oog, tand om tand’, terwijl ze in de objectstorage-prijzen snijden om te vermijden dat ze duur overkomen,” zei Jean Atelsek, analist in de Digital Economics Unit bij 451 Research.
“Dit is de eerste keer dat er een grote prijzenslag woedt buiten het computing-domein, wat ook suggereert dat object storage meer mainstream wordt. Hoewel prijsdalingen goed nieuws zijn voor cloudklanten, worden ze nu geconfronteerd met een nieuwe vorm van complexiteit wanneer ze providers vergelijken.”

Verhuis naar de cloud

Dat de prijzen naar beneden gaan, komt volgens de analisten omdat de markt stilaan volwassen wordt. Andere belangrijke factoren zijn de toename in cloud-native ontwikkeling, het nieuwe vertrouwen in het cloudmodel en de vele bedrijven die nu on-premises data naar de cloud migreren.
 
Tot slot voorspellen de analisten ook dat na virtuele machines en objectstorage ook databanken aan eenzelfde prijzendruk worden onderworpen. In de komende 18 maanden zouden ook daar de prijzen zakken.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169698/cloudopslagdiensten-belg-data-cloud/

Advertentie