Nieuws

Apple wil enkel nog gerecycleerde materialen gebruiken

Het klimaat verandert en de gevolgen zijn voelbaar. Apple wil zijn steentje bijdragen aan het milieu door in de toekomst geen grondstoffen meer te ontginnen.

Apple belooft in de toekomst enkel nog gerecycleerde materialen te benutten. Dat blijkt uit het jaarlijkse milieurapport dat ze gisteren publiceerden. De Amerikaanse multinational wil de ontginning van de aarde een halt toeroepen en een voorbeeld vormen voor andere technologiebedrijven.

Ambitieus plan

In de tiende editie van het jaarrapport stippelt de iPhone-fabrikant de milieu-ambities uit voor 2018. “We mogen het niet meer onder stoelen of banken steken: het klimaat is veranderd”, zo staat in het verslag. “De grondstoffen van de aarde zullen ooit uitgeput raken. Wij moeten als vooraanstaand technologiebedrijf het goede voorbeeld tonen. Een iPhone hoort een veilig en milieubewust product te zijn, zonder dat we schade toebrengen aan onze planeet.”

In een interview met VICE verduidelijkt Apple-medewerker Lisa Jackson de plannen. “Dit is de richting die elk technologiebedrijf moet uitgaan. Eigenlijk doen we iets wat we nooit eerder deden. We stellen een doelstelling op, maar weten niet hoe we het precies zullen aanpakken. Dat maakt ons wat nerveus, maar het is een noodzakelijke eerste stap voor de gezondheid van onze aardbol.”

Nu zijn de meeste componenten van een iPhone nog spiksplinternieuw. Het Amerikaanse technologiebedrijf wil oude componenten van zijn vroegere smartphones opvissen en hernieuwde materialen opkopen van zijn leveranciers. Bovendien wil Apple meer investeren in de Liam, een robot die iPhones in verschillende onderdelen opsplitst. Ook zal het zijn klanten aanmoedigen om hun oude Apple-vlaggenschepen binnen te brengen in een naburige winkel.

Hernieuwbare energie

Het verslag biedt meer inzicht in hoe Apple met de hedendaagse milieu-uitdagingen omgaat. Het technologiebedrijf draait nu voor 96% op hernieuwbare energie, wat drie procent meer is dan vorig jaar. Ook hebben zeven van de voornaamste toeleveranciers beloofd om tegen het einde van het jaar milieuvriendelijke energie te gebruiken. Daarnaast zijn meer dan 99 procent van de verpakkingen afkomstig van eigen of gecontroleerde bossen. Apple benadrukt dat de emballage van iProducten geen verdere schade aan het milieu toebrengt.

Wel heeft het conglomeraat geen plannen om hun toestellen makkelijk herstelbaar te maken. Als je iPhone stuk gaat, is het haast onmogelijk om die zelf te repareren. Je kan de onderdelen van het vlaggenschip namelijk moeilijk vinden. Daardoor is het telkens heel duur om je toestel bij een specialist binnen te brengen. “Technologie is iets heel complex”, verduidelijkt Lisa Jackson. “Je moet van wanten weten om alles mooi te laten werken terwijl je veiligheid en privacy gegarandeerd blijft. We willen absoluut vermijden dat iemand je een slecht, geïnfecteerd of onveilig component aanbiedt.”

Kinderarbeid

Vorig jaar kwam het geesteskind van Steve Jobs in een negatief daglicht omdat het kobalt exploiteert met kinderarbeid. Ook Sony, Samsung en Microsoft lagen onder vuur. In een verslag van Amnesty International bleek dat er zo’n 40.000 kinderen werken in de mijnen van de Democratische Republiek Congo. Sommigen zijn niet ouder dan zeven jaar. Gemiddeld werken ze er twaalf uur per dag en moeten ze zware lasten dragen voor een dagelijks loon van één tot twee dollar.

Overmorgen vieren we de Dag van de Aarde. Dan staan we even stil bij de impact die ons consumentengedrag heeft op het milieu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business