Apple Store verwijdert producten

Ook Apple doet een gooi naar Toshiba’s chipafdeling. Het Amerikaanse bedrijf zou een bod van miljarden euro’s voorbereiden.

Advertentie

 
Apple plant een bod om Toshiba’s chipdivisie gedeeltelijk over te nemen: volgens Reuters wilt het twintig procent aan aandelen verwerven. Hoeveel Apple daarvoor over heeft, is niet bekend, maar het bod wordt geschat op ettelijke miljarden euro’s. Daarnaast zou het Amerikaanse bedrijf overwegen om de krachten te bundelen met Foxconn – die eerder deze week al interesse liet blijken – om een gezamenlijk bod uit te brengen
 
Dat Apple niet biedt om de gehele afdeling, maar slechts een deel over te nemen, kan het bedrijf een streepje voor geven in de strijd. Zowel Toshiba als de Japanse overheid lieten weten dat ze de afdeling liever niet in buitenlandse handen zien vallen, en mikken daarom op een inheemse overnemer. Het bod van Apple zou betekenen dat Toshiba tenminste een deel van de controle over de afdeling kan behouden, wat zowel de overheid als Toshiba gunstig kan stemmen.
 
Toshiba zette zijn chipdivisie begin dit jaar op de markt, nadat bekend raakte dat dochterbedrijf Westinghouse Electric verantwoordelijk was voor miljardenverliezen. Volgens Reuters zijn er tot nu toe vier bieders die de afdeling mogelijk (gedeeltelijk) kunnen overnemen: de Amerikaanse chipfabrikant Broadcom, Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix, het Taiwanese Foxconn, fabrikant van onder andere Apple-toestellen, en de Amerikaanse storagefabrikant Western Digital.