Nieuws

BlackBerry wint dispuut rond auteursrechten van Qualcomm

Volgens BlackBerry zou het te veel auteursrechten hebben betaald aan Qualcomm. Een rechter oordeelt in het voordeel van de smartphonemaker en dwingt de chipmaker tot het uitbetalen van 815 miljoen dollar.

Qualcomm moet bijna 815 miljoen dollar betalen aan BlackBerry, zo besliste een rechter. BlackBerry klaagde de chipmaker aan omwille van een dispuut rond auteursrechten. De Canadese smartphonefabrikant zou naar eigen zeggen tussen 2010 en 2015 te veel geld hebben betaald aan Qualcomm. Een rechter eist dat de chipbakker het geld terug betaalt tezamen met interest en advocatenkosten.

Auteursrechten

BlackBerry betaalde van te voren auteursrechten aan Qualcomm, zodat het chips en patenten van de fabrikant kon gebruiken in zijn smartphones. Volgens de overeenkomst tussen de bedrijven zou er een maximum op deze bedragen zitten. BlackBerry beweert dat dit maximum niet werd toegepast op het moment dat het de auteursrechten betaalde. Volgens Qualcomm zouden de betaalde auteursrechten dan weer niet terug betaalbaar zijn.

Het is niet volledig duidelijk hoe de betaalstructuur tussen beide bedrijven werd opgesteld, maar uit de uitkomst van de aanklacht blijkt dat BlackBerry aan het langste eind trekt. Qualcomm zegt het niet eens te zijn met de beslissing van de rechter, maar kan de beslissing niet aanvechten en is verplicht de som geld te betalen.

Licenties

De nederlaag betekent een nieuwe tegenslag voor Qualcomm. De chipmaker haalt een groot deel van zijn winst uit zijn licentie business, maar heeft de laatste tijd met verschillende disputen te maken gehad. Zo klaagt Apple Qualcomm aan in maar liefst drie landen, omdat de fabrikant te veel geld vraagt voor zijn patenten. Qualcomm vecht terug door op zijn beurt Apple aan te klagen omdat het Amerikaanse bedrijf niet het volledige potentieel van Qualcomms chips gebruikt in zijn iPhones. Moest Apple dat wel doen, zouden iPhones met Qualcomm zijn componenten duidelijk beter presteren dan iPhones met Intel-chips, aldus de chipmaker.

Ondanks het dispuut zegt BlackBerry graag verder samen te werken met Qualcomm. “BlackBerry en Qualcomm werken al jarenlang samen en zullen waardevolle technologiepartners blijven,” zegt John Chen van BlackBerry. “We zijn blij dat het arbitragepanel in ons voordeel oordeelde en kijken uit om samen te werken met Qualcomm voor de beveiliging van application-specific integrated circuits (ASIC’s) en het zoeken naar oplossingen in de automobielindustrie.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business