Met drie nieuwe Azure-tools probeert Microsoft de voordelen van een hybride cloudmodel voor enterprises te verduidelijken.

Advertentie

 
Microsoft pakt uit met tools die het makkelijker moeten maken om te migreren naar de cloud. Ze zetten vooral een hybride cloudstrategie in de kijker: een model waarbij bedrijven hun on-premises infrastructuur aanvullen met cloudcomputing.
 
Ten eerste wordt gratis, online assessmenttool beschikbaar gemaakt die bedrijven vertelt hoeveel ze kunnen besparen wanneer ze overschakelen naar Microsoft Azure. Om toegang te krijgen tot de tool dienen gebruikers zich eerst te registreren; pas daarna kan je er effectief mee aan de slag. De tool analyseert de huidige on-premises infrastructuur op basis van de gegevens die de gebruiker ingeeft, en vertelt dan hoeveel een migratie kan kosten en hoeveel bespaard kan worden door (deels) over te schakelen op gevirtualiseerde hardware in Azure.
 
De TCO die wordt berekend, is gebaseerd op de Azure Hybrid Use Benefit (AHUB). De aanbieding laat toe om bestaande Windows Server-licenties ook voor servers in de cloud te gebruiken, waardoor volgens Microsoft tot 40 procent kan worden bespaard. Het voordeel was eerder al bruikbaar voor bedrijven met een enterprise-contract met Microsoft, maar wordt nu van kracht in elke Azure-regio wereldwijd. Door de bestaande licenties te gebruiken, moeten bedrijven enkel opdraaien voor de basis-computekosten.
 
Daarnaast sleutelt Microsoft aan de tool om virtuele machines van AWS, VMware, Hyper-V of fysieke servers over te hevelen naar Azure. De zogenoemde Azure Site Recovery-tool krijgt krijgt een update waardoor virtuele machines ‘getagd’ kunnen worden in het Azure-portaal zelf, iets dat de migratie van virtuele machines zou moeten vereenvoudigen.
 
Met de tools probeert Microsoft de hybride cloud aantrekkelijk te maken voor enterprise-klanten die de eerste stap naar de cloud nog niet hebben gezet. Door het kostenplaatje te verduidelijken en ook de korting van AHUB in de kijker te zetten, tracht het Redmondse bedrijf om bedrijven over de streep te trekken.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/169252/6-trends-die-de-cloud-vormgeven-2017/