Nieuws

2016 goed voor 86 procent meer datalekken

Ruim 1.700 datalekken - al dan niet het gevolg van een hack - teisterden de wereld in 2016, zo blijkt uit cijfers van Gemalto.

 
Gemalto publiceerde onlangs de Breach Level Index, een jaarlijkse rapportering over datalekken wereldwijd. De cijfers gaven aan dat het aantal datalekken in het afgelopen jaar sterk is gestegen. In 2016 werden zo’n 1.792 datalekken gemeld, wat een toename van 86 procent betekent tegenover het jaar daarvoor.
 
De datalekken die worden beschreven in het rapport zijn niet altijd het gevolg van een hack, hoewel hackers en andere kwaadaardige ‘outsiders’ wel worden aangeduid als belangrijkste boosdoener. Daarnaast gebeurt ongeveer een vijfde van de datalekken per ongeluk en is 3 procent het gevolg van kwaadwillige medewerkers. Zulke ‘insiders’ kunnen handelen uit wraak, ontevredenheid of geldgewin, maar weten vaak ook niet welke impact een datalek kan hebben op hun bedrijf.
 

Identiteitsdiefstal is een van de meest voorkomende types van cyberaanvallen, zo wijzen de cijfers uit. Maar liefst 59 procent van de datalekken draaide om het verzamelen van persoonsgegevens zoals naam of adres die daarna op ondergrondse internetfora kunnen worden doorverkocht voor grof geld. Daarnaast was financiële informatie populair, net zoals inloggegevens om de toegang tot bepaalde accounts te bemachtigen.
 
Europa komt er globaal gezien goed uit. Het overgrote merendeel van de datalekken situeert zich ook dit jaar in Noord-Amerika. Slechts 9 procent van de geregistreerde datalekken werden specifek op Europa gericht, waarbij het Verenigd Koninkrijk het meest werd geviseerd, gevolgd door Duitsland en Nederland. België komt niet in de top vijf voor.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/168319/cybersecurity-101-wat-te-doen-bij-een-hack/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business