Behalve het toestel zelf, onthulde Samsung nog enkele accessoires die van de Samsung Galaxy S8 een all-in-one-toestel moeten maken.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Samsung heeft de laatste telg in zijn smartphone-familie aan de wereld getoond: de Galaxy S8 wordt het nieuwe vlaggenschip van de Koreaanse tech-gigant. Onder andere werd gesleuteld aan het ontwerp van het toestel, en kan de opvolger van de S7 uitpakken met een krachtigere Exynos 8895-processor. Daarnaast gaat Samsung prat op enkele accessoires, waaronder DeX (Samsung Desktop Experience): een dockingstation die de smartphone in een volwaardige pc moet transformeren.

Chromebook-lookalike

Het DeX-station is uitgerust met 2 usb-poorten, een ethernetpoort, usb Type-C-ingang en een kleine ventilator die je smartphone koel moet houden. Wanneer de S8 in het station wordt geplaatst, verschijnt het Android-OS op een aangesloten computerscherm, en doet het systeem dan dienst als een conventioneel desktopbesturingssysteem, met bureaublad en takenbalk. “Het lijkt nog het meest op een Chromebook-omgeving,” zegt collega Jens De Wit, die het toestel kort in handen kreeg.
Hoewel de S8 op die manier desktop-allures krijgt, blijft het toestel draaien op Android, waardoor bepaalde apps niet geoptimaliseerd zijn voor het grote scherm en andere applicaties niet op het platform beschikbaar zijn. Om gebruikers ook de kans te geven om stevigere apps te draaien waarvan bijvoorbeeld geen mobiele versie bestaat, sloot Samsung een partnership met onder andere Citrix, VMware en Amazon Web Services. Daardoor wordt het mogelijk om gevirtualiseerde applicaties te gebruiken in de DeX-omgeving, zodat ook enterprise-toepassingen in het vizier komen.

Niets nieuws

Het is niet de eerste keer dat een smartphone belooft om je pc te vervangen. Zo bracht Microsoft in 2015 Windows Continuum uit; een dockingstation die je Windows Phone veranderde in een Windows 10-pc. Het product werd geen succes, onder andere omdat het systeem traag reageerde en bezaaid was met bugs. Of Samsung het beter doet met DeX, wordt afwachten.
 
De Samsung Galaxy S8 wordt eind april beschikbaar voor 799 euro; het DeX-station kost zo’n 149,99 euro.