Nieuws

Europese werknemers willen wachtwoorden verkopen voor spotprijs

Van de werknemers die er geen graten inzien om hun zakelijke inloggegevens te verpatsen, zou maar liefst 40 procent overstag gaan voor minder dan 200 pond.

 
Datalekken zijn vaak het resultaat van malware of gerichte hacks, maar soms schuilt het gevaar dichter bij huis. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers, zakenpartners of ingehuurde werkkrachten: zij zijn immers ook in staat data te lekken, en doen dat niet altijd per ongeluk. Dat zegt een onderzoek van Forcepoint waaraan 4.000 Europese werknemers in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië deelnamen.

Gegevens te koop

Uit de ondervraging blijkt dat hackers weleens makkelijk kritische informatie kunnen achterhalen, als ze er maar genoeg geld voor bieden. Zo’n 14 procent van de ondervraagde werknemers zei dat ze het overwegen om hun login-gegevens door te verkopen. Maar liefst 40 procent zou dat zelfs doen voor minder dan 200 pond (230 euro); een hallucinant laag bedrag in vergelijking met de mogelijke financiële schade die een ernstig datalek kan opleveren.
[related_article id=”168956″] Daarnaast hoeft er zelfs niet altijd een hacker of omkoping aan te pas te komen. Zo’n 15 procent heeft weleens bedrijfskritische informatie meegenomen naar een volgende job en meer dan de helft plant die informatie te gebruiken in hun huidige functie. Meestal doen ze dat vanwege financiële redenen, en een klein deel gaf toe dat ze handelden uit wraakzucht.

Bewustzijn

Veel werknemers beseffen dan ook niet de impact die het doorspelen van data kan hebben. Zo gaf 32 procent toe dat ze niet konden inschatten welke gevolgen een datalek zou kunnen hebben op hun bedrijf en een  kwart van de respondenten zei zelfs niet te weten of het delen van zakelijke logingegevens een risico inhoudt. Trainingen en interne richtlijnen rond data-beveiliging zouden kunnen helpen om ook die werknemers bewust te maken, besluit het rapport.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169803/dit-zijn-de-15-belangrijkste-cyberdreigingen-het-europese-security-landschap/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business