Nieuws

Europese supercomputers moeten tegen 2022 tot wereldtop behoren

Een handvol Europese lidstaten bundelen de krachten om Europese exascale-supercomputers tegen 2022 op de kaart te zetten.

 
Ministers uit heel Europa kwamen deze week samen op Digital Day: een conferentie in Rome rond de digitale toekomst van de Europese Unie. Daar werd een overeenkomst gesloten die de Europese Unie een boost moet geven op het gebied van ‘high-performance computing’ (HPC). Zeven lidstaten – Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje – zullen samenwerken om de volgende generatie in Europese supercomputers te ontwikkelen.

Een miljard miljard berekeningen per seconde

Supercomputers worden gebruikt om gigantische hoeveelheden data te analyseren, bijvoorbeeld om voorspellende modellen te ontwikkelen of simulaties te maken. Zulke berekeningen kunnen door een supercomputer in relatief korte tijd worden gemaakt, maar zouden een gewone computer dagen- of wekenlang bezighouden. “Maar niet alle Europese lidstaten hebben de capaciteit om zo’n infrastructuur te bouwen en te onderhouden,” schrijft voorzitter Andrus Ansip in een blogpost. “Zelfs de grootste landen zullen dit moeilijk vinden.”
 
Daarom moet de Europese Unie samenwerken om high-performance computing in onze contreien te stimuleren. De zeven overheden die de verklaring ondertekenden, zullen de krachten bundelen om een HPC-infrastructuur te bouwen die beschikbaar is voor “wetenschappelijke gemeenschappen, industrieën en de publieke sector”. Het uiteindelijke doel is om tegen 2022 in de wereldwijde top drie te belanden met Europese exascale-supercomputers – systemen die in staat zijn om een ‘miljard miljard’ berekeningen per seconde uit te voeren.

Achterstand wegwerken

Bovendien kan de samenwerking de achterstand wegwerken die Europa tot nu toe opliep. Zo kan de EU niet tippen aan grootmachten als de VS en China wanneer het aankomt op supercomputers, terwijl we toch veel beroep doen op high-performance computing. “Op het moment voorziet de Europese industrie zo’n 5 procent van HPC-middelen wereldwijd, maar consumeert het zo’n 30 procent,” schrijft Ansip.
 
Hoewel ook België ook actief werkt aan high-performance computing – bijvoorbeeld met de Leuvense supercomputer BrENIAC – maakt ons land voorlopig geen deel uit van de overeenkomst. Het kabinet van minister voor Digitale Agenda, Alexander De Croo, laat weten de documenten te bekijken, meldt Datanews.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/168693/video-bouw-van-de-grootste-vlaamse-supercomputer/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business