yahoo

De vele lekken bij Yahoo krijgen stilaan de allures van een spionagethriller. Volgens de Amerikaanse overheid zijn enkele Russische spionnen verantwoordelijk voor minstens één lek.

Advertentie

 
In 2014 lekten gegevens uit van minstens 500 miljoen Yahoo-accounts. Het lek vond plaats amper een jaar nadat het bedrijf al eens een miljard accounts gestolen zag – al zouden beide zaken volgens de Amerikaanse autoriteiten niets met elkaar te maken hebben. Het lek uit 2014 wordt nu toegeschreven aan Russische spionnen die samenwerkten met cybercriminelen (hackers) die gezocht worden door Interpol.

Geen uitlevering

Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten officieel Russische spionnen aanklagen voor cyberovertredingen. Aangezien Rusland en de V.S. geen uitleveringsakkoord hebben, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de betrokken personen echt gestraft zullen worden; de Russische houding is namelijk om cybercriminelen gerust te laten die alleen de V.S. aanvallen.
[related_article id=”169878″]
De cybercriminelen in kwestie zouden de spionnen bijgestaan hebben met geavanceerde hacktechnieken en kennis om zwaktes uit te buiten. In ruil kregen ze software van de Russische overheid die het mogelijk maakte om ongemerkt hun gang te gaan; software die ze vervolgens mochten gebruiken om zelf geld te verdienen. Daarnaast konden de hackers eventuele winsten houden die voortkwamen uit de hack van Yahoo.
 
Van de 500 miljoen accounts die gehackt werden, zouden er namelijk zo’n 32 miljoen diepgaand getroffen zijn. Daarbij zouden kredietkaartgegevens en kortingscodes of cadeaubonnen zijn buitgemaakt, zo vertelt Reuters.

Gewild doelwit

Een van de hackers is Alexsey Belan. Hij werd al geruime tijd gezocht door de V.S. voor een eerdere hackingcampagne en staat op de lijst van meest gezochte hackers van de FBI. Het is waarschijnlijk om die reden dat de FSB (de vroegere KGB) hem benaderde. In juni 2013 werd hij al een keer gearresteerd in Europa, maar hij wist te ontsnappen naar Rusland, dat hem weigerde uit te leveren.
 
De hele zaak kostte Yahoo ondertussen 350 miljoen dollar, de korting die Verizon eiste bij de overname nadat de lekken bekend gemaakt werden. De V.S. onderzoekt ondertussen nog of de hacks in verband kunnen worden gebracht met de vele hacks die de Amerikaanse verkiezingen plaagden eind vorig jaar.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169763/verizon-koopt-yahoo-dan-toch-datalekken/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here