Microsoft Azure ondervond wereldwijd problemen na een softwarefout, rapporteert Microsoft. De opslagdienst in de cloud was niet beschikbaar, en dat beïnvloedde ook andere diensten.

 
Gisterenavonden was Azure Storage-dienst urenlang onbruikbaar voor Microsoft-klanten. Dat meldt VentureBeat. De Storage-service weigerde dienst wanneer klanten probeerden om “servicemanagement-operaties” uit te voeren zoals het creëren, verwijderen of aanpassen van instanties, en toonde foutmeldingen waardoor de acties niet uitgevoerd konden worden.
[related_article id=”169897″]
De storing zorgde voor een domino-effect waarbij ook andere Azure-diensten de mist ingingen. “Beginnende op 22:42 op 15 maart tot 00:00 UTC op 16 maart 2017, ondervonden andere Azure-diensten die een beroep doen op Storage, servicemanagement-problemen wegens een onderliggend opslagprobleem,” beschrijft Microsoft op de statuspagina van Azure. Diensten die afhankelijk zijn van Storage, waaronder Azure Stream Analytics, Azure Virtual Machines en Azure Site Recovery, gaven een zelfde foutmelding wanneer gebruikers acties probeerde uit te voeren. Bovendien ging het om een wereldwijde storing; 26 van de 28 cloudregio’s ondervonden problemen.
 
Na enkele uren werd het euvel dan toch verholpen. Microsoft meldt dat een softwarefout waarschijnlijk aan de basis van de problemen lag, en nadat een patch werd uitgevoerd leek het probleem inderdaad van de baan. Het bedrijf laat weten dat bestaande Storage-resources niet werden beïnvloed door de storing.