Nieuws

Start-up die kleren liet maken door robot zet project stop

Artificiële intelligentie in de kleermakerij, het lijkt een huwelijk dat in de sterren geschreven staat. Binnen enkele jaren misschien, maar nu blijkt het nog een huzarenstukje om 2D-data om te zetten in de driedimensionale wereld.

Artificiële intelligentie lijkt een gouden geschenk voor kleermakers. Eindelijk de perfecte kleermaten, of van thuis uit even kijken of dat t-shirt wel op jouw lichaam past. Er zijn heel wat bedrijven die experimenteren met de mogelijkheden. Een proces met vallen en opstaan, zo bewijst de start-up Original Stitch.

Het bedrijfje in San Francisco laat je online je eigen kleren ontwerpen. Je kiest een bepaalde template en kan nadien de kleuren en patronen erop tweaken. In een nieuwe bètadienst tilt het zijn services naar een hoger niveau. De start-up kan je favoriete hemd reproduceren zonder manueel gesjoemel. Het concept klinkt veelbelovend: je stuurt een foto van je hemd door en krijgt daarna een exacte replica opgestuurd. Door middel van robot vision kan het de exacte afmetingen van je hemd extraheren uit de foto. Zo hoeven er dus geen traantjes meer te vloeien als je favoriete hemd naar de vaantjes is. Een aantrekkelijk verkoopspraatje, maar het sprookje klinkt te mooi om waar te zijn.

Falen

Journalisten bij Bloomberg namen de proef op de som en bestelden enkele hemden van de kleermakersrobot. Helaas lieten de resultaten te wensen over. Té strak, té ruim, té lange mouwen: altijd was er wel iets niet snor. Omdat het lijstje aan muizenissen bleef opstapelen, besloot Original Stitch om de stekker uit zijn bètadienst te trekken totdat het erin slaagt om zijn robot te verfijnen.

Het is maar één van de vele voorbeelden waarbij mode en technologie niet hand-in-hand gaan. De Foldimate was bijvoorbeeld één van de trekpleisters van elektronicabeurs CES 2018. Deze klerenopvouwrobot duurde jaren om te ontwikkelen, kost 16.000 dollar en is eigenlijk nog steeds een veredeld prototype. Bij het kleinste onverwachte foutje gaat hij de mist in en breekt er één of ander component. Textiel en AI zijn voorlopig nog geen match made in heaven.

Van 2D naar 3D

Artificiële intelligentie is capabel om data te trekken uit een tweedimensionale foto. Die gegevens vertalen naar 3D is duidelijk minder vanzelfsprekend. Eén enkele foto blijkt voorlopig niet voldoende om een tastbaar object in drie assen te leveren. Daarom werkt Original Stitch aan een verbeterde versie van zijn service waarbij je niet één, maar drie foto’s moet opsturen. Volgens Jin Koh, oprichter van de start-up, zou de kleermakersrobot 2.0 eind dit jaar verschijnen. “Robots zullen op termijn de job van kleermakers overnemen én het beter doen”, sluit de topman af.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business