Onderhandelingen over het nieuwe statuut van de Belgische Deliveroo-koeriers zijn afgesprongen. Het bedrijf wil niet inbinden op zijn originele voornemen.


Deliveroo en de vakbonden zijn niet tot een akkoord gekomen over het statuut van de koeriers, waardoor de situatie in een impasse komt. Een deel van de werknemers van Deliveroo verzet zich tegen het plan van het bedrijf om koeriers enkel nog maar als zelfstandigen te laten werken, en niet in vaste dienst. Deliveroo wil die regel vanaf 1 februari invoeren. Een aantal koeriers pikken de verandering niet, en hebben het werk neergelegd. In Brussel werd zo al een paar weken gestaakt. Het conflict bracht vakbonden en directie rond de tafel om een oplossing te vinden.

Geen resultaat

Die gesprekken zijn nu op niks uitgedraaid. Volgens de vakbonden wil het bedrijf geen toegevingen doen op de vereiste dat alle koeriers vanaf februari als zelfstandige aan de slag gaan. De voorstellen die de vakbond deed zijn allemaal afgewezen, zo zegt BTB-afgevaardigde Steven Steyaert. “We kregen een njet over de hele lijn. Wij willen dat alle koeriers een contract krijgen als werknemer, maar ze moeten dus zelfstandige worden. De enige toegeving die de directie deed, is dat alle werknemers een helm en fietslichtjes krijgen,” vertelt Steyaert aan De Morgen.

De directie van Deliveroo stelt dan weer “verrast” te zijn dat zijn tegenvoorstel verworpen werd door de vakbonden. Het bedrijf is nog altijd van mening dat de omschakeling naar het zelfstandigenstatuut voordeliger is voor zijn werknemers.


Hoe het conflict verder zal evolueren is niet duidelijk. Het collectief van stakende fietskoeriers heeft alleszins al nieuwe acties gepland tegen Deliveroo op woensdag, de dag voordat de nieuwe regeling ingaat.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here