Nieuws, slider

Online miskopen zijn verleden tijd met Belgische 3D-scanner

De Belgische start-up Treedy's ontwikkelde een 3D-scanner die nauwgezet je maten opmeet. Zo wordt het makkelijker om online kledij te kopen, en wordt het aantal retourzendingen ingeperkt.

Online kleren shoppen blijft een berekende gok. Bijna een kwart van de kleding wordt teruggezonden, meestal omdat de kleren niet passen. Te groot, te lang, te strak, te los: zelfs met de perfecte productfoto’s kan je niet voorspellen hoe kleren eruit zullen zien wanneer je ze aanhebt. Een Belgische start-up heeft misschien de oplossing.

Scan in 0,1 seconde

De start-up Treedy’s ontwikkelde een 3D-lichaamsscanner die tot op 0,2 mm nauwkeurig kan opmeten. Dat meldt De Tijd. Het systeem werkt op basis van een honderdtal camera’s die het lichaam van de gebruiker in kaart brengen, iets dat niet meer dan 0,1 seconde in beslag neemt. De resulterende beelden worden verwerkt tot een een gedetailleerde, virtuele omtrek van het lichaam dat uiteindelijk een 3D-scan oplevert. Met dat beeld zouden webshops aan de slag kunnen om het aantal retouren terug te dringen. Zo moet het mogelijk worden om exacte pasmaten aan te raden, kleding op maat te maken of een online pashokje te voorzien waar gebruikers kleren kunnen passen met hun virtuele 3D-avatar. Gevolg: het gevolg op een miskoop wordt veel kleiner.

Zalando

Enkele grote e-commercespelers zagen al heil in de technologie. Ruim tien exemplaren van het virtuele pashokje werden al verkocht, waaronder aan Zalando. Daarnaast zint Treedy’s ook op het uitbouwen van een eigen netwerk. In de toekomst zouden de scanners kunnen opduiken in winkelcentra, waarbij klanten hun scans kunnen gebruiken voor gebruik in meerdere webshops.

Bovendien werkt Treedy’s ook samen met het Amerikaanse bedrijf Body Labs, dat eerder door Amazon werd overgenomen. Ook die start-up kwam op de proppen met een manier om lichamen snel om te zetten in 3D-beelden, zij het zonder een fysieke scanner. Samen met Amazon werkt het aan een gelijkaardige toepassing dat klanten de mogelijkheid zou geven om kleren online te passen aan de hand van een een slimme spiegel.

10.000 euro

Hoewel de scanners van Treedy’s nu al volledig functioneel zijn, is extra onderzoek nog nodig om het systeem nog nauwkeuriger te maken. Zo moeten de metingen binnenkort ook in gewone kleding mogelijk worden, iets dat nu nog niet lukt: voorlopig moeten gebruikers zich uitkleden tot hun ondergoed om de beste resultaten te behalen. Daarnaast wordt gekeken hoe de kostprijs naar omlaag kan. De scanner gaat nu over de toonbank voor meer dan 10.000 euro per stuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business