Google zet online cursussen in om bedrijven wegwijs te maken op het Google Cloud Platform. Het doet dat in samenwerking met online leerplatform Coursera.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Volgens Google’s ‘Head of Cloud Training Delivery’, Louise Byrne, is het gebrek expertise en vaardigheden vaak de grootste uitdaging voor bedrijven die naar de cloud willen migreren. “Terwijl meer en meer bedrijven voordeel wensen te halen uit wat cloudcomputing, data-analytics en machine learning kan doen voor hun business, is het gat tussen de benodigde kennis om naar de cloud te verhuizen, en de vraag naar zo’n vaardigheden enorm gegroeid,” schrijft Byrne in een blogpost.
 
Om dat gat te dichten, werkt Google samen met Coursera, een online leerplatform waarop gebruikers terechtkunnen voor virtuele trainingen tegen betaling. Op het platform worden enkele trainingen beschikbaar gesteld waarmee werknemers hun kennis over het Google Cloud Platform kunnen bijschaven. Elk lessenpakket bestaat uit video’s, testen en projecten – ontwikkeld en uitgevoerd door een selectie van Google-experten – en het geheel van cursussen is geschikt voor zowel beginners als geavanceerde cloudkenners, aldus Byrnes. In de loop van het jaar wordt het aanbod aangevuld.
 
Met behulp van de vijf trainingen die momenteel beschikbaar zijn, kunnen werknemers bijleren over de basics van het cloudplatform, data-analyse en machine learning in de cloud, configuratiemanagement, storage en security, of app-ontwikkeling. Op de website staat te lezen dat in meeste cursussen enkele lesmaterialen gratis beschikbaar worden gesteld, maar om gequoteerd te worden op opdrachten en een certificaat te behalen op het einde van de cursus, moeten deelnemers inschrijvingsgeld ophoesten. Bij drie cursussen wordt om een bijdrage van 91 euro gevraagd; de twee cursussen voor beginners – ‘Google Cloud Platform Fundamentals’ en ‘Google Cloud Platform Big Data and Machine Learning Fundamentals’ – vermelden geen prijs.
 
Dat Google online trainingen inzet om werknemers de mogelijkheden van de cloud bij te brengen, doet denken aan de overname die ze enkele maanden geleden bekendmaakten. Toen werd het trainingplatform Qwiklabs opgekocht, een platform dat zich oorspronkelijk specialiseerde in AWS-cursussen.