Nieuws

[Video] Europees project demonstreert robothelper voor warenhuis

ARMAR-6 is een robot die andere robots kan repareren. Hij is specifiek ontwikkeld om in te zetten in warenhuizen en distributiecentra.

Uitgerust met twee mechanische handen, camera’s op zijn hoofd en wielen in plaats van benen: ARMAR-6 heeft een menselijk silhouette maar bevindt zich duidelijk aan de robotkant van de uncanny valley. De mechanische constructie is een prototype gebouwd om andere robots en machines te kunnen repareren. Een samenwerking van vier Europese universiteiten met de Engelse online supermarkt Ocado maakte ARMAR-6 mogelijk. Ocado wil de robot inzetten om zijn geautomatiseerde warenhuizen te onderhouden.

De robot reageert op spraakcommando’s, kan objecten identificeren aan de hand van camera-beelden en is in staat om die objecten ook vast te pakken dankzij zijn handen. Het is de bedoeling dat de robot menselijke techniekers assisteert bij het oplossen van problemen en het uitvoeren van onderhoud. De ontwikkeling van de robot is nog niet afgerond: op dit moment kan de mechanische helper enkel maar voorgeprogrammeerde sequenties uitvoeren. Ocado wil echter dat ARMAR-6 dankzij slimme algoritmes zelf kan bepalen welke acties het moet ondernemen.

Ocado is niet aan zijn proefstuk toe als het op robotisering aankomt. Voorheen onthulde het al een pickingautomaat en startte het een proefproject met zelfrijdende bestelbusjes. Een robot die ervoor zorgt dat de geautomatiseerde distributiecentra van Ocado blijven draaien, lijkt een logische volgende stap voor het bedrijf. ARMAR-6 maakt deel uit van het Horizon2020-project van de EU, dat innovatieve ontwikkeling binnen de regio stimuleert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business