Uit onderzoek van Computer Profile blijkt dat de desktop zijn ereplaats in Belgische bedrijven mag behouden, hoewel een dalende trend zichtbaar wordt.

 
Op het gemiddelde bureau in België zijn steeds vaker tablets en laptops te vinden, in plaats van de traditionele desktop. Dat tonen de cijfers van onderzoeksbureau Computer Profile. In het onderzoek werden 4.500 gesprekken gevoerd met Belgische IT-verantwoordelijken over het soort toestellen die in de onderneming worden gebruikt. 95 procent van de ondervraagden verzekerden nog steeds gebruik te maken van desktops binnen het bedrijf, maar uit analyse blijkt dat het aantal toestellen wel lijkt te dalen onder invloed van laptops en tablets.
[related_article id=”166228″]

Desktop is de dupe

In 2010 bedroeg het aandeel van de desktop nog zo’n 71 procent, terwijl laptops (24,4 procent) en ‘thin clients’ (4,6 procent) een bescheiden aandeel innamen. Het aantal desktops bleef sindsdien jaar na jaar dalen, tot nu, zeven jaar later, nog maar 58 procent van alle toestellen in een Belgisch bedrijf een desktop is. Een derde blijkt uit laptops te bestaan, bijna 7 procent zijn thin clients en 2,3 procent is weggelegd voor tablets. Meer dan 70 procent van de Belgische werkgevers kiest daarbij overigens voor de iPad van Apple, terwijl bij de desktops en laptops fabrikant HP op nummer één staat.
 

Vooral de laptop heeft een grote invloed op de aftakeling van de desktop: in tegenstelling tot de thin clients en tablets, blijft het aantal laptops gestaag toenemen. Het aantal desktops is daarvan de dupe, zo blijkt, hoewel de daling lijkt te stabiliseren. Van 2010 tot 2015 werden er nog afnames van 2 tot 3 procent opgetekend; vanaf dan bedroeg de daling minder dan 1 procent.

Einde der desktops?

De desktop kon lang rekenen op het onwankelbare vertrouwen in zijn robuustheid en kracht, maar verliest meer en meer terrein door de voordelen die alternatieven naar voren schuiven. Het meest voor de hand liggende pluspunt is mobiliteit: je tablet of laptop neem je op locatie, met een desktop gaat dat al moeilijker. De rijzende populariteit voor ‘alles mobiel’ betekent echter niet dat de desktop op de afgrond afstevent: er wordt al langer gewaarschuwd dat de desktop klappen krijgt, maar volgens sommigen is er beterschap op komst.