Nieuws

Windows 10 LTSB bevat een addertje onder het gras

Microsoft heeft de ondersteuningsvoorwaarden voor Windows 10 LTSB verduidelijkt. Een voetnoot zorgt ervoor dat het update-plan opeens een pak minder aantrekkelijk voor bedrijven wordt.

 
Microsoft heeft een van zijn belangrijkste concessies voor bedrijven tenietgedaan, aldus Gartner. Analysten van het onderzoeksbureau passen hun aanbeveling voor het systeem aan. Reden daarvoor is de verduidelijking van de regels voor ondersteuning die Microsoft onlangs bekendmaakte, en die bevestigde dat LTSB-updates zullen gekoppeld worden aan chip-generaties.

LTSB

LTSB of Long Term Servicing Branch staat voor de versie van Windows 10 die het meest conservatief is wat updates betreft. Het besturingssysteem ontvangt enkel veiligheidsupdates, wat vermijd dat er gesleuteld wordt aan de interface van het OS. Dit is in tegenstelling tot de twee andere updateversies van Windows 10, Current Branch (CB) en Current Branch for Business (CBB), die wel de feature-updates ontvangen. Microsoft belooft voor LTSB 10 jaar ondersteuning, net zoals bij voorgaande versies van het OS.
 
Het feit dat LTSB geen ingrijpende veranderingen uitvoert aan het OS, maakte het voor heel wat bedrijven erg aantrekkelijk. Het verkleint het risico danig dat een vernieuwde versie van Windows 10 de werking van bedrijfskritische applicaties in de war schopt. Voor bedrijven leek het een voortzetting van wat Microsoft had gedaan met Windows 7.

Geen levensvatbare strategie

Maar het nieuws dat nu aan de oppervlakte is gekomen, neutraliseert een groot deel van dat voordeel. De verduidelijkte ondersteuningsplannen “brengen beperkingen en caveats aan het licht die dit een niet levensvatbare strategie maken” zo stellen Gartner Analysten Stephen Kleynhans en Michael Silver in recent een onderzoeksrapport.
 
Het nieuws was eigenlijk al vorig jaar wereldkundig gemaakt door Microsoft: het bedrijf liet begin 2016 weten dat de nieuwste siliconen-chips enkel met Windows 10 zouden werken. Dat die beperking ook voor de bedrijfsgerichte LTSB-versie van het besturingssysteem geldt, was toen echter niet zonneklaar. Tot nu. De vereiste is ook van toepassing bij LTSB, zo staat in Microsofts FAQ te lezen onder puntje 22. Een nieuwe generatie van chips zal ook een nieuwe versie van Windows 10 LSTB nodig maken.

Dunner gezaaid

Die koppeling tussen chip en Windowsversie maakt het onmogelijk om één versie van Windows LTSB te kiezen en deze 10 jaar lang op een pc te draaien. Het upgraden van hardware hangt noodzakelijkerwijs vast aan het installeren van een nieuwe versie van Windows 10, en dat zorgt ervoor dat LSTB zijn grote voordeel verliest. “Voor de meeste bedrijven is de beste oplossing voor bredere gebruikersuitrol om LTSB te vermijden en om het beter ondersteunde CBB te gebruiken,” stellen Kleynhans en Silver.
 
LTSB is niet helemaal afgeschreven. Er zijn nog altijd situaties waarin het OS de betere optie vormt, maar die zijn dunner gezaaid dan eerst gedacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business