Na tien jaar onderzoek presenteert Google het revolutionaire databanksysteem Cloud Spanner: de oplossing voor het grootste knelpunt waar traditionele databanken mee kampten.

Advertentie

 
Dat dilemma draait rond twee factoren: schaalbaarheid en consistentie. Omdat databanken gebruikt worden voor kritieke doeleinden – van het bewaren van inventarissen tot gebruikersinformatie – zijn de data idealiter meteen beschikbaar én accuraat, maar in sommige gevallen is dat zo goed als onmogelijk.
Zo kan een databank wereldwijd beschikbaar zijn maar is er kans dat de data niet overal gelijk zijn, omdat ze over honderden systemen in verschillende datacenters verspreid moeten worden en het versturen van de data te veel tijd in beslag neemt. Omgekeerd is het mogelijk om de data overal meteen te synchroniseren, maar enkel wanneer de databank op kleine schaal wordt gehouden. Zodra aan één van de twee factoren wordt voldaan, wordt de andere automatisch uitgesloten.

Cloud Spanner

Al in 2007 begon een team van Google-wetenschappers met het ontrafelen van het probleem. De bevindingen werden een eerste keer in 2012 gepubliceerd, maar nu, bijna een decennium na de start van het onderzoek, worden de resultaten publiek voorgesteld in de vorm van Cloud Spanner. Kortweg maakt Cloud Spanner een consistente, globale databank mogelijk, gebaseerd op SQL. Zo kan zowel data gerepliceerd worden op grote schaal, terwijl de data wereldwijd worden gesynchroniseerd worden over alle locaties, wat de databank zowel schaalbaar als consistent maakt en de langverwachte oplossing voor het databankprobleem betekent.

Privénetwerk en tijd

In een blogpost over de nieuwe databank-formule geeft Google toe dat de belofte van globale beschikbaarheid én totale consistentie de nodige vraagtekens oproept. Er zijn verschillende factoren die Spanner mogelijk maken, legt Eric Brewer, vicepresident van infrastructuur, Google Cloud uit, maar de belangrijkste is het private netwerk van Google. “In tegenstelling tot meeste wijde netwerken, en vooral het publieke internet, heeft Google de controle over het hele netwerk en kunnen we zo redundantie van hardware en paden waarborgen, en hebben we ook de controle over upgrades en operaties in het algemeen.” Hij voegt toe dat het Google jaren heeft gevergd om tot een voldoende robuust netwerk te komen. Daarnaast doet Cloud Spanner ook een beroep op Google’s TrueTime: een systeem van atoomklokken en GPS-ontvangers om een exacte, globale tijd vast te leggen.

Publieke bèta

Cloud Spanner werd door Google al ingezet voor kritieke diensten als AdWords en Google Play, maar wordt nu wereldwijd beschikbaar gemaakt als een clouddienst in een publieke bètafase. De databank zal vooral zijn nut bewijzen voor enterprise-bedrijven die hun data wereldwijd in enkele milliseconden moeten updaten. Zo zijn er onder andere plannen om het systeem te gebruiken in de financiële sector, en werd Spanner in een alfafase al getest door enkele Amerikaanse bedrijven, waaronder JDA, fabrikant van retail- en supplychain-software.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/167398/oracle-geeft-voorrang-aan-cloud-klanten-bij-volgende-database-update/

Advertentie