De Belg vertrouwt zijn gegevens het liefst toe aan de clouddiensten van onder andere Microsoft en Google, zo blijkt uit een online bevraging van Smart Business.


 
Er zijn vele cloudopslagdiensten die beloven om data veilig te bewaren, gecombineerd met diverse, bijkomende features en uiteenlopende hoeveelheden (al dan niet gratis) cloudopslagruimte. Welke dienst verkiest de doorsnee Belg om zijn data in de cloud te bewaren?
[related_article id=”168342″]

Microsoft is favoriet

Een online bevraging op Smartbiz.be, Techpulse.be en ZDNet.be peilde in de maand februari naar de favoriete cloudopslagdienst van de doorsnee lezer. In het totaal gaven zo’n 768 bezoekers een antwoord.
Uit de cijfers blijkt alvast dat de meerderheid van de deelnemers naar de cloud grijpen om gegevens te bewaren. Microsoft OneDrive kwam met een lichte voorsprong als favoriete optie uit de bus en schaart bijna een kwart van de respondenten achter zich. Google Drive staat op de tweede plaats met 22,9 procent, gevolgd door Dropbox met 14,1 procent. Enkelen kiezen voor Amazon Drive en Box, minder bekende spelers in België, en ten slotte laat iets meer dan 20 procent weten dat ze geen cloudopslagdiensten gebruiken.
 

Windows-standaard

Dat Microsoft OneDrive het vaakst gekozen wordt, is niet verrassend. Die populariteit is wellicht te danken aan het feit dat de opslagdienst standaard te vinden is in Windows 8.1 en 10. Zo verschijnt er automatisch een koppeling in Windows Verkenner dat bestanden kan uploaden naar de cloud, en heeft elke gebruiker met een Microsoft-account meteen toegang tot zijn persoonlijke stukje opslag.
Naast Microsoft kan ook Google rekenen op een grote groep bestaande gebruikers die al over een account beschikken waarmee de clouddienst geactiveerd kan worden. Een groot verschil tussen beiden wordt echter duidelijk in de hoeveelheid gratis opslagruimte: Google Drive staat garant voor 15 GB, terwijl OneDrive sinds juli 2016 standaard maar 5 GB aanbiedt. Microsoft kreeg veel kritiek te verwerken wanneer het bekendmaakte dat het zou snoeien in de hoeveelheid opslagruimte, maar kan tot nu toe klaarblijkelijk toch teren op trouwe gebruikers.


Vaste hoeveelheid

Dropbox ten slotte was oorspronkelijk een van de meest gebruikte opslagdiensten, maar kan niet opboksen tegen Google of Microsoft. De dienst werd bekend doordat ze gebruikers de kans geeft om extra opslagruimte bij te verdienen. Standaard krijgen Dropbox-gebruikers 2 GB gratis, waarbij je meer opslagruimte kan verdienen door mensen uit te nodigen om ook een account aan te maken. Dat gebruikers zo’n model best zien zitten, blijkt uit de cijfers; Dropbox kan nog 14 procent van de gebruikers overtuigen.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/169612/amazon-voorlopige-winnaar-van-strijd-om-de-cloud/