google play
Beeld: Alexander Supertramp / Shutterstock.com

De Play Store maakt schoon schip. Binnenkort worden apps die geen privacybeleid beschikbaar maken voor hun gebruikers zonder pardon geschrapt.

Advertentie

 
Google heeft mobiele ontwikkelaars wereldwijd een nota gestuurd indien hun applicatie in de Play Store niet strookt met de voorwaarden. Die voorwaarden maken duidelijk dat ontwikkelaars “transparant” moeten zijn over het gebruik van persoonlijke gegevens in hun app. Zo zijn ontwikkelaars verplicht een privacybeleid te voorzien voor de gebruikers, indien de app bijvoorbeeld betalingsgegevens, contacten of de toegang tot camera vereist. Niet elke ontwikkelaar heeft zich echter aan die regels gehouden, waardoor Google actie onderneemt.

Deadline 15 maart

“Onze gegevens tonen aan dat uw app […] momenteel ons beleid in verband met persoonlijke en gevoelige informatie schendt,” staat te lezen in de nota die The Next Web kon bemachtigen. “Google Play verzoekt ontwikkelaars om een geldig privacybeleid aan te bieden wanneer de app gevoelige gebruikers- of apparaatgegevens vraagt of gebruikt.”
De geviseerde ontwikkelaars hebben twee keuzes, schrijft Google verder; ze kunnen een link toevoegen naar een geschikt privacybeleid, of ze kunnen het gebruik van zulke gevoelige informatie stoppen. Zo niet kan de app uiteindelijk worden verwijderd uit de Play Store. Ontwikkelaars krijgen nog tot 15 maart de tijd om het probleem op te lossen.

Overbevolking

Het initiatief kan ervoor zorgen dat een hoop applicaties uit de Play Store worden geband, waaronder vele apps die in de steek werden gelaten door het ontwikkelaarsteam. Hoe dan ook kan dit goed nieuws betekenen voor wie het stijgende aantal apps met lede ogen aanzag. Eind vorig jaar telde het overbevolkte platform ruim twee miljoen applicaties, waardoor de aandacht van de gebruiker uitsluitend naar ‘the happy few’ ging. Nu Google er met de grove borstel doorgaat, kan het assortiment weleens ferm worden uitgedund.
 
 
//www.smartbiz.be/nieuws/167119/gebruiker-accepteert-dagelijks-illegale-voorwaarden/

Advertentie