Nieuws

Internet of things blijft groeien, maar vooral dankzij consument

Dit jaar zullen zo’n 8,4 miljard verbonden toestellen het licht zien: een derde meer dan in 2016 het geval was, meldt Gartner. Zo belooft het internet of things steeds verder uit te deinen, hoewel de grootste rol is weggelegd voor consumentenapparaten.

 
Het tempo waarmee het internet of things groeit ligt iets hoger dan vorig jaar, volgens de cijfers van Gartner. Zowel de b2c- als de b2b-sector dragen bij aan die explosie, maar het consumersegment blijft toch de grootste drijvende kracht. Van de totale 8,4 miljard zal bijna twee derde namelijk mikken op de consument, waarbij vooral toepassingen rond slimme wagens en smart tv’s populair zijn. Slechts 3,1 miljard apparaten wordt in gebruik genomen door de enterprise-markt. In dit segment worden “slimme elektriciteitsmeters en commerciële security-camera’s” het vaakst gebruikt, licht onderzoeksdirecteur Peter Middleton toe.

Bedrijven investeren het meest

Hoewel de consumentenmarkt dit jaar het grootste aantal IoT-apparaten zal kopen, wordt verwacht dat het zakelijke segment aanzienlijk meer zal uitgeven. In 2017 wordt zo’n 964 miljard dollar gespendeerd aan de aankoop van IoT-toestellen, en rond 2020 komt daar nog eens een smak bij; dan bedraagt de totale investering rond de 3 biljoen dollar. Ook de uitgaven door consumenten worden verwacht te stijgen, maar zij blijven dit jaar steken op 725 miljard dollar.

Van industrie-specifiek naar industrie-overschrijdend

Daarnaast zal ook het type apparaat waar bedrijven hun geld aan spenderen doorheen de jaren een evolutie doorgaan, voorspelt Gartner. Aanvankelijk grijpen bedrijven vooral naar industrie-specifieke oplossingen, zoals apparaten in de productiesector of realtime tracking-sensoren in de logistieke sector. Vanaf 2018 zouden de industrie-overschrijdende toepassingen echter aan terrein winnen. Het gaat dan over oplossingen die niet gebonden zijn aan een specifieke sector, bijvoorbeeld slimme lichtsystemen of klimaatcontrole, en die in een hoog volume en aan een relatief lage kostprijs worden aangekocht. Zulke oplossingen zouden tegen 2020 goed zijn voor zo’n 4,4 miljard eenheden, tegenover een totaal van ongeveer 3,2 miljard sector-specifieke oplossingen.

IoT-services

Ten slotte spelen ook de diensten rond het internet of things een rol. Bedrijven die met IoT-technologie willen starten, doen daarvoor vaak een beroep op dienstverleners die hen helpen bij de implementatie en het beheer van IoT-systemen, zegt Denise Rueb, onderzoeksdirecteur bij Gartner. Die sector wordt voorlopig gedomineerd door het zakelijke segment, maar ook hier zullen diensten gericht op de consument uiteindelijk aan een sneller tempo groeien.
 
//www.smartbiz.be/blog/167104/7-concrete-toepassingen-voor-het-internet-things/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business