Nieuws

Meer dan honderd techbedrijven verzetten zich tegen Trumps immigratieban

Zo’n 120 techbedrijven in de Verenigde Staten geven kritiek op de immigratieban van president Trump. Onder ander Facebook, Apple, Microsoft en Google sloten zich aan bij het protest.

 
De bedrijven verenigen zich onder een amicus-overeenkomst, rapporteert Bloomberg. In het document verzet de sector zich tegen de immigratie-stop die Trump vorige week in het leven riep: de ban zou niet wettelijk zijn, en enkel nadelig kunnen uitdraaien voor de technologische sector.
Volgens sommige staten is die regeling inderdaad in strijd met de Amerikaanse grondwet, en door een federale rechter in Seattle werd het decreet alvast afgewezen. De Trump-administratie ging daarop in beroep, waarbij ook de president zelf de aanval inzette op Twitter. Een van zijn tweets dit weekend luidde: “De mening van deze zogenaamde rechter, die in essentie de wetshandhaving van dit land kaapt, is belachelijk en zal verworpen worden”
 
 

Vrienden van het gerecht

Met de ‘amicus brief’ zetten techbedrijven de rechterlijke macht kracht bij. Het document werd ingediend in het licht van een tweede rechtszaak tegen de immigratieban, aangespannen door de staten van Minnesota en Washington. Het amicus curiae-statuut – letterlijk: vriend van het gerecht – maakt het mogelijk om als onbetrokken partij toch inbreng te hebben in een rechtszaak. De uitspraak blijft louter de verantwoordelijkheid van de rechter, maar de ‘amici’ kunnen meer informatie verstrekken die zij essentieel vinden om tot het juiste oordeel te komen. In dit geval willen de techbedrijven met het document benadrukken hoe belangrijk immigratie is voor de Amerikaanse economie, en dat de ban een negatieve invloed heeft op de technologische sector. Veel bedrijven lieten weten dat hun werknemers rechtstreeks werden benadeeld door de regulering.
 

“Immigranten zijn verantwoordelijk voor veel van de grootste ontdekkingen in de natie, en creëren enkele van de meest innovatieve en iconische bedrijven in het land,” staat in de brief te lezen. “Amerika is zich al lang bewust van het belang van zichzelf te beschermen tegen zij die ons schade toewensen. Maar het deed dat terwijl het ons fundamentele toewijding in het verwelkomen van immigranten bleef behouden – door versterkte achtergrondcontroles en andere controles van mensen die ons landen wilden binnenkomen.”

Ook Elon Musk overstag

Ondertussen hebben al meer dan 120 bedrijven zich bij het document aangesloten. Bovengenoemde grootmachten zoals Apple en Google zijn van de partij, maar ook eBay, Intel, LinkedIn, Mozilla, Salesforce, Twitter en Uber laten zich kennen als ‘amici’. Bovendien is het enigszins verrassend om ook SpaceX en Tesla in de lijst te zien. Even leek het alsof medeoprichter Elon Musk de boot zou afhouden, maar maandag werd dan toch bekend dat ook zijn ondernemingen zich zouden aansluiten. Musk werd eerder bekritiseerd omdat hij deel bleef uitmaken van Trump adviesraad, nadat vele leiders in de Amerikaanse techsector zich negatief uitlieten over het presidentsbeleid.
 
Het initiatief is een van vele protestacties in de tech-sector die na de immigratieban op poten werden gezet. Eerder deze week werd ook duidelijk dat bedrijven zoals Apple, Facebook en Google hun zorgen wilden uiten in een open brief aan de president.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business