Fabrikanten pakken massaal uit met virtuele assistenten op basis van spraakherkenning, maar slagen er voorlopig niet in om de technologie echt populair te maken. Daar is een goede reden voor.

Naar jaarlijkse gewoonte haalt Europa de bezem door illegitieme webshops. Dit jaar zijn meer dan 20.000 websites met namaakgoederen offline gehaald, waarvan een deel in België.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In de jaarlijkse rapportering laat Europol weten dat er het afgelopen jaar 20.520 domeinnamen geblokkeerd werden. De websites werden van het web gegooid omdat ze namaakartikelen aanboden, zoals valse merkkledij, elektronica, accessoires en cosmetica. In België werden 262 online winkels om die reden opgedoekt. Dat zijn er 55 meer dan vorig jaar.

Ons land zet daarmee een goed rapport neer, volgens minister van Economie Kris Peeters (CD&V). ‘De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan snellere procedures voor het blokkeren van websites. Die betere procedures werpen nu hun vruchten af. We bevinden ons in de Europese kopgroep.’

De opruiming gebeurde in het kader van het internationale project In Our Sites (IOS), een wereldwijde operatie waarbij verschillende internationale wetshandhavers samenwerken om het internet te vrijwaren van nepgoederen.

In de achtste editie van IOS, werden enkele nieuwe trends vastgesteld. Bijvoorbeeld, zo meldt de FOD Financiën, worden sociale media steeds vaker gebruikt om valse merkproducten te verhandelen. De handelaar probeert daarbij in ‘rechtstreeks en informeler contact’ te treden met de koper, wat een gevoel van vertrouwen kan opwekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here